Ροή Τοπικά

Ανατροπή στο Ασφαλιστικό των μηχανικών, πέτυχε Τρικαλινός δικηγόρος

trikalavoice.gr

Με απόφαση του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών δικαιώνεται πολιτικός μηχανικός, ο οποίος ζητούσε να γίνει δεκτή η αίτηση συνταξιοδότησης του, παρότι όφειλε εισφορές ύψους 34.644,35 €.
Η νέα δικαστική απόφαση για πρώτη φορά και επί της ουσίας αποσυνδέει πλήρως και κατηγορηματικά τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα από τις ασφαλιστικές οφειλές, όταν αυτές μάλιστα έχουν σωρευτεί λόγω οικονομικής αδυναμίας τα χρόνια της κρίσης. Μέχρι σήμερα ίσχυε ότι θα πρέπει να πληρώσεις πρώτα τις οφειλές σου περιορίζοντάς τις στις 15.000 € και από εκεί κι ύστερα να προχωρήσεις σε ρύθμιση.

Την υπόθεση χειρίστηκε για λογαριασμό του δικαιωθέντος Μηχανικού ο δικηγόρος των Τρικάλων Στέφανος Μάντζαρης, και το Δικαστήριο δέχτηκε ότι η άρνηση του Διευθυντή Συντάξεων και Ασφάλισης του πρώην ΤΣΜΕΔΕ, να χορηγήσει σύνταξη στον προσφεύγοντα, “αντίκειται στο άρθρο 22, παρ. 5 του Συντάγματος και στην αρχή της αναλογικότητας”, δεδομένου ότι “ο προσφεύγων κατέβαλε επί 38 έτη κανονικά τις ασφαλιστικές του εισφορές”, κατοχυρώνοντας συνταξιοδοτικό δικαίωμα και ότι στη συνέχεια, λόγω του ότι περιήλθε σε οικονομική αδυναμία δεν είχε την δυνατότητα να καλύψει τα οφειλόμενα. Το πρώην ΤΣΜΕΔΕ είχε αρνηθεί να χορηγήσει σύνταξη στον ασφαλισμένο και να του δώσει την δυνατότητα να συμψηφίσει τις οφειλές του, επικαλούμενο σχετικό νόμο.

Η νέα δικαστική απόφαση ασφαλώς δημιουργεί δεδικασμένο για τους μηχανικούς ασφαλισμένους στο πρώην ΤΣΜΕΔΕ αλλά και για το σύνολο των ασφαλισμένων όλων των κλάδων αυτοαπασχολουμένων, ιδίως των επιστημονικών παραγωγικών ειδικοτήτων,

Διαβάστε επίσηςNEWSLETTER

Ενημερωθείτε πρώτοι για τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορτάζ και παρασκήνιο