Τοπικά

Περί κορωνοϊού και αγάπης

Του θεολόγου- ιεροδιακόνου της Ι.Μ. Σταγών και Μετεώρων Αιμιλιανού Κλάντζου

Τα άγρια θηρία αλληλοτρώγονται και αλληλοσπαράζονται διεκδικώντας την τροφή και μερικές φορές και την κατοικία. Όμως και οι άνθρωποι παρόλο που είμαστε λογικοί αγανακτούμε, θυμώνουμε, απειλούμε, βρίζουμε, κατηγορούμε και ακόμη ανοίγουμε πόλεμο με συνανθρώπους μας και θα ευχόμασταν ακόμη και να πεθάνουνε και εμείς να ζήσουμε και να θριαμβεύσουμε.

Ο άνθρωπος αν και τα έχει όλα έρχεται πολλές φορές μέσα του ένα μίσος για ορισμένους συνανθρώπους του που διαφέρουν απ’ αυτόν, που τον σπρώχνει να τους εξοντώσει αν μπορεί και να μείνει μόνο αυτός και οι όμοιοί του τους οποίους νομίζει ότι αγαπάει. Υπάρχει ο λεγόμενος ρατσισμός ή ας πούμε καλύτερα η φυλετική διάκριση, που ωθεί μερικούς ανθρώπους να μισούν ορισμένες φυλές ανθρώπων και να μη διστάζουν να τους εξοντώσουν όσο μπορούνε.

Ο Θεός όμως «εξ ενός αίματος» έκανε όλες τις φυλές και δεν κάνει καμία διάκριση μεταξύ των φυλών και των εθνών. Έτσι είπε ο απόστολος Παύλος στο κήρυγμά του στην Αθήνα. «Αυτός δίδει εις πάντας ζωήν και πνοήν και τα πάντα. Και έκαμεν εξ ενός αίματος παν έθνος ανθρώπων, δια να κατοικώσι εφ’ όλου του προσώπου της γης.» Πράξεις ιζ:25,26. Ο Θεός βλέπει ψυχές και όχι σώματα, τα οποία έχουν διάφορα χρώματα, άσπρο, μαύρο, κίτρινο, κόκκινο και διαφορετικά χαρακτηριστικά του προσώπου. Όλοι οι άνθρωποι όμως αισθάνονται το ίδιο. Έχουν αισθήματα, συναισθήματα, τρόπους ζωής και διάφορες επιθυμίες.

Όταν ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός απέστειλε τους αποστόλους, δεν τους είπε να πάνε μόνο σε κάποιο πλούσιο ή πολιτισμένο λαό, αλλά τους είπε: «Υπάγετε εις όλον τον κόσμον και κηρύξατε το Ευαγγέλιον εις όλην την κτίσην. Όστις πιστεύσει και βαπτισθή θέλει σωθή, όστις όμως απιστήση θέλει κατακριθή.» Μάρκος. ις: 15,16. Άλλοι πιστεύουν πιο εύκολα, άλλοι πιο δύσκολα, πάντως η αγάπη του Κυρίου μας Ιησού, προσφέρεται σε κάθε άνθρωπο που ζει επάνω στη γη. Δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν πιστέψει στο Χριστό και έχουν βαπτισθεί εν ύδατι, στο όνομά Του, σύμφωνα με την παραγγελία του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.

Ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός δίδαξε την αγάπη για κάθε άνθρωπο, ο οποίος είναι πλασμένος κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση Θεού, για να ζήσει αιώνια. Έδωσε σε όλους την ελπίδα ότι μπορούν να θεραπευτούν όταν είναι άρρωστοι. Τα νοσοκομεία έγιναν από την διδαχή του Χριστού ο οποίος θεράπευε κάθε άνθρωπο, από οποιαδήποτε νόσο και αν έπασχε. Όταν στην ανθρωπότητα εμ- φανίσθηκαν οι αρρώστιες οι επιδημικές και θανατηφόρες, όπως, η ευλογιά, η πανώλη και άλλες, κανείς δεν πλησίαζε αυτούς τους ασθενείς, διότι υπήρχε φόβος να μολυνθούν και να πεθάνουν. Μόνο οι χριστιανοί τους πλησίαζαν διότι πίστευαν ότι ο Χριστός θεραπεύει. Πλησίαζαν και έκαναν προσευχή ο Κύριος να τους θεραπεύσει. Αδιαφορούσαν αν οι ίδιοι προσβληθούν γιατί αγαπούσαν με την αγάπη του Χριστού.

«Η αγάπη πάντα ελπίζει». Αν κάποιο παιδί γεννιόταν ελαττωματικό, οι αρχαίοι ημών πρόγονοι το πέταγαν στον Καιάδα, διότι πίστευαν ότι είναι άχρηστο. Το ίδιο έκαναν και για τα θηλυκά τέκνα. Αν κάποιος είχε κορίτσια και γεννούσε η γυναίκα του κορίτσι, το σκότωναν με κάποιο τρόπο και κανείς δεν τους κατηγορούσε για τίποτα. Ο Χριστός όμως δίδαξε ότι μπροστά Του, δεν υπάρχει «άρσεν και θήλυ», αλλά όλοι δικαιούνται την Σωτηρία του Ιησού Χριστού. Τι ωραία να γνωρίζουμε ότι ο Θεός δεν κάνει διάκριση στα φύλα, κάποτε στη βασιλεία των ουρανών κι αυτό το φύλο θα καταργηθεί, αλλά τους έχει όλους ίσους! Όλοι αιώνιες ψυχές.

Ευχαριστούμε τον Θεό και Πατέρα μας που έστειλε τον Ιησού Χριστό να μας διδάξει εκτός από την αιώνια ζωή, την αιώνια αγάπη Του για όλους τους ανθρώπους. Μικρούς και μεγάλους, πλουσίους και φτωχούς, πονηρούς και αγαθούς, δικαίους και αδίκους. Όλοι οι στρατάρχες, οι στρατηλάτες, οι εξουσιαστές, πολέμησαν να κατακτήσουν τον κόσμο με τα όπλα, με το μίσος, με τις σφαγές και τις καταστροφές. Ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός, χωρίς όπλα, χωρίς καταστροφές, χωρίς έχθρες, αλλά με την αγάπη Του κυρίευσε όλο τον κόσμο. Ο μέγας Ναπολέων, υποκλίθηκε μπροστά στον Χριστό και ομολόγησε, όταν ήταν εξόριστος στην Αγία Ελένη: «Εγώ προσπάθησα να κυριεύσω τον κόσμο όλο με τα όπλα και κατάφερα να γίνω κρατούμενος και αιχμάλωτος. Εσύ όμως χωρίς όπλα κυρίευσες τις καρδιές όλων των ανθρώπων.»

Μεγάλη αλήθεια. Η αγάπη υπερέχει. Η αγάπη ποτέ δεν χάνει, πάντα βγαίνει κερδισμένη, πάντα ωφελεί. Γι’ αυτό το Ευαγγέλιο παραγγέλλει να γνωρίσει ο άνθρωπος την αγάπη του Θεού, έτσι ώστε δι’ αυτής της αγάπης να μπορεί να υπηρετεί τον συνάνθρωπό του. Η αγάπη δεν έχει να χάσει τίποτα, έχει όμως πάντα τη δύναμη να κερδίσει την καρδιά κάθε ανθρώπου.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης