Τοπικά

Από τα Τρίκαλα στο Virginia Tech της Ουάσιγκτον

Η μαθήτρια των Εκπαιδευτηρίων «Αθηνά» Στεφανία Σπάχου υπότροφος του προγράμματος «Tech Girls».

 

 

Μετά από επιλογή ανάμεσα σε 6.000 κορίτσια από όλον τον κόσμο, συμμετείχα για 3 εβδομάδες ( 8 – 30 Ιουλίου) στο πρόγραμμα «TechGirls» του Αμερικάνικου Υπουργείου Εξωτερικών, που έλαβε χώρα στην Ουάσιγκτον και στο Πανεπιστήμιο Virginia Tech.

Τις πρώτες μέρες της διαμονής μας κατέφθασαν στην Ουάσιγκτον κορίτσια από πολλές διαφορετικές χώρες, τα οποία είχα και την ευκαιρία να γνωρίσω στο σύντομο διάστημα πριν την επίσημη έναρξη του προγράμματος και μαζί επισκεφτήκαμε το Smithsonian National Air and Space Museum.

Σύντομα, όταν οι αφίξεις κοριτσιών είχαν ολοκληρωθεί, μετακινηθήκαμε στις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου Virginia Tech, όπου θα περνούσαμε τις επόμενες 2 εβδομάδες του προγράμματος με εντατικά μαθήματα και δραστηριότητες.

Το πρωί είχαμε τετράωρα μαθήματα σε σχέση με την χρήση μικροεπεξεργαστών, την κατασκευή κυκλωμάτων, αλλά και την εκπόνηση μίας εργασίας σχετικής με την κατασκευή ρομπότ, ενώ το απόγευμα λαμβάναμε μέρος σε σεμινάρια προσωπικής ανάπτυξης, σε εργαστήρια σχεδίασης πρότζεκτ, και σε συναντήσεις με υπεύθυνους της διαχείρισης του Πανεπιστημίου.

Ανεξάρτητα όμως από το τεχνικό μέρος του προγράμματος, δεθήκαμε και αναπτύξαμε σχέσεις με κορίτσια ακόμη και από την άλλη άκρη του κόσμου (Βραζιλία, Ταιβάν, Μογγολία κ.α.), μέσω δραστηριοτήτων, αλλά και μέσω της καθημερινής (χαοτικής!) ζωής στον κοιτώνα του Πανεπιστημίου.

Όταν ο χρόνος μας στο Πανεπιστήμιο είχε τελειώσει, μετακινηθήκαμε πίσω στην Ουάσιγκτον, στον χώρο διαμονής μας για την επόμενη εβδομάδα. Εκεί ακολούθησε μία σειρά εκδηλώσεων σε χώρους-ορόσημα της αμερικανικής κυβέρνησης. Συναντηθήκαμε με διπλωματικούς και κυβερνητικούς εκπροσώπους στο Καπιτώλιο, είδαμε τον Λευκό Οίκο και την διάσημη Στήλη της Ροζέτας και επισκεφτήκαμε το Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και τις εγκαταστάσεις της NASA, το NASA Goddard Space Flight Center. Εκεί μας μίλησαν επιστήμονες και μηχανικοί που ειδικεύονταν σε διαφορετικά πεδία διαστημικών αποστολών, αλλά και ένας πρώην αστροναύτης, ο Daniel Tani, ο οποίος μας εξήγησε πώς έφτασε σε αυτήν την θέση και πώς είναι το να βρίσκεσαι στο διάστημα.

Όταν έφτασε η ώρα της αναχώρησης, όλες μας αισθανόμασταν την ίδια μελαγχολία, καθώς πίσω μας θα έπρεπε να αφήσουμε όλες όσα ζήσαμε. Παρόλα αυτά, οι τρεις εβδομάδες στην Αμερική θα μου μείνουν αξέχαστες, όπως και όλοι όσοι με συνόδευσαν σε αυτό το ταξίδι.

Σπάχου Στεφανία, Β΄ Λυκείου

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης