Διεθνή

Αμερικανικές εκλογές. Έξι οι ομογενείς βουλευτές

Η ελληνική φωνή στο Κογκρέσο των ΗΠΑ ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο, ενώ απέκτησε και μια πιο ισορροπημένη διάσταση, καθώς αυξήθηκε ο αριθμός των γυναικών, αλλά και η εκπροσώπηση στους ρεπουμπλικανούς.

Στις εκλογές της περασμένης Τρίτης επανεξελέγησαν οι πέντε ομογενείς βουλευτές που ήδη βρίσκονταν στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ σε αυτούς προστέθηκε ένα ακόμη μέλος της ελληνοαμερικανικής κοινότητας.

Οι δημοκρατικοί, Τζον Σαρμπάνης στο Μέριλαντ εξασφαλίζοντας 70% των ψήφων, Τσάρλι Κριστ στην Φλόριντα με 53%), Ντίνα Τάιτους στη Νεβάδα με 61%, και Κρις Πάπας με 52% στο Νιου Χάμσιρ, επικράτησαν σχετικά άνετα στις μάχες που έδωσαν για την παραμονή τους στη Βουλή.

Μαζί με τους παραπάνω τέσσερις δημοκρατικούς, εξελέγησαν και δυο πλέον ρεπουμπλικανοί, ο Γκας Μπιλιράκης ο οποίος επανεξελέγη στην Φλόριντα, όπου αποτελεί εδώ και παρά πολλά χρόνια «σταθερή αξία» εξασφαλίζοντας 63% των ψήφων, ενώ στην ελληνική ομάδα προστίθεται η επίσης ρεπουμπλικανή Νικόλ Μαλιωτάκη η οποία εξελέγη για πρώτη φορά στην πολιτεια της Νέας Υόρκης με 58%.

Ετσι, στην επόμενη Βουλή των αντιπροσώπων θα είναι παρόντες συνολικά έξι Ελληνοαμερικανοί.

Στη Γερουσία, δυστυχώς, δεν συμμετέχει κανένα μέλος ελληνικής καταγωγής. Κάποτε, και για πολλά χρόνια υπήρχαν δυο γερουσιαστές, ο δημοκρατικός Πολ Σαρμπάνης και η ρεπουμπλικανή Ολυμπία Σνόου.

Τα τελευταία χρόνια το «κενό» στο συγκεκριμένο νομοθετικό Σώμα καλύπτει με εξαιρετικό τρόπο ο πολύ ενεργός στα ελληνικού και κυπριακού ενδιαφέροντος ζητήματα, Ρόμπερτ Μενέντεζ.

kathimerini.gr

Διαβάστε επίσης
NEWSLETTER

Ενημερωθείτε πρώτοι για τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορτάζ και παρασκήνιο