Διεθνή

Αργεντινή. Ενέκρινε γενετικώς τροποποιημένο σιτάρι

Την πρώτη χώρα στον κόσμο που ενέκρινε την καλλιέργεια γενετικώς τροποποιημένου, ανθεκτικού στην ξηρασία σιταριού αποτελεί η Αργεντινή.

Σύμφωνα όμως με την απόφαση, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, οι σπόροι δεν μπορούν να διατεθούν προς πώληση προτού η Βραζιλία, ο βασικός αγοραστής του σιταριού της Αργεντινής, εγκρίνει την εισαγωγή του συγκεκριμένου προϊόντος.

«Το γενετικώς τροποποιημένο σιτάρι ΗΒ4 από την Bioceres και τη γαλλική εταιρεία Florimond Desprez είναι ανθεκτικό στην ξηρασία και στο ζιζανιοκτόνο glufosinate sodium», αναφέρεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Εκτός της Αργεντινής, καμία χώρα δεν έχει εγκρίνει την εισαγωγή του γενετικώς τροποποιημένου σιταριού, γεγονός που αφήνει ελάχιστα κίνητρα στους Αργεντίνους αγρότες να προχωρήσουν στην καλλιέργεια του συγκεκριμένου τύπου σιταριού. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν προειδοποιήσει ότι είναι ακόμη ελάχιστες οι πληροφορίες για τις γενετικώς τροποποιημένες καλλιέργειες, ώστε να θεωρούνται και ασφαλείς για κατανάλωση από τους ανθρώπους.

Το 2019, το 45% των 11,3 εκατ. τόνων σιταριού που εξήγαγε η Αργεντινή κατευθύνθηε στη γειτονική Βραζιλία, που ακόμη δεν έχει ανακοινώσει εάν θα εγκρίνει τις εισαγωγές σιταριού ΗΒ4.

Διαβάστε επίσηςNEWSLETTER

Ενημερωθείτε πρώτοι για τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορτάζ και παρασκήνιο