Διεθνή

Αυστρία: Νέο, μερικό λόκνταουν ως την 6η Ιανουαρίου

Μία ημέρα πριν από την λήξη, τα μεσάνυχτα της Κυριακής, του δεύτερου lockdown που ισχύει στην Αυστρία από την 17η Νοεμβρίου, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς κάλεσε τους κατοίκους της χώρας να τηρούν εκείνα τα μέτρα που παραμένουν και προβλέπονται από αύριο στο πλαίσιο ενός «μερικού lockdown» μέχρι την 6η Ιανουαρίου.

Κατά την άποψή του, μόνον έτσι μπορεί να συνεχιστεί η θετική εξέλιξη, που είχε ως αποτέλεσμα το δεύτερο lockdown, καθώς μέσα στις τελευταίες εβδομάδες επιτεύχθηκε η μείωση των ημερήσιων νέων μολύνσεων στο ήμισυ.

Αυτή η εξέλιξη σημαίνει ότι έχουν αποφευχθεί αναμενόμενες υπερβολικές επιβαρύνσεις στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, με την «επίπτωση επτά ημερών«» (ο μέσος όρος ημερήσιας αύξησης μολύνσεων σε μία εβδομάδα ανά 100.000 κατοίκους) στην Αυστρία να έχει μειωθεί από 500 σε 265.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο, ενώ στην αρχή του δευτέρου lockdown ήταν 7.554, χθες, Σάββατο, είχαν περιοριστεί σε 3.580.

Επιπλέον, ο πραγματικός αριθμός αναπαραγωγής (R) μειώθηκε από 1,04 σε 0,82. Ένας αριθμός αναπαραγωγής 1,0 σημαίνει ότι ενεργοποιείται μια περαιτέρω νέα λοίμωξη ανά περίπτωση, και αυτό οδηγεί θεωρητικά σε έναν σταθερό αριθμό νέων λοιμώξεων κάθε μέρα, δηλαδή μια ενδημική εξάπλωση του ιού.

Όπως τονίζει στην κυριακάτικη έκκλησή του ο καγκελάριος, αυτές οι εξελίξεις δεν επιτρέπεται «ελαφρά τη καρδία» να τεθούν σε κίνδυνο, και δεν υπάρχει εναλλακτική για τα υπόλοιπα μέτρα, που συνεχίζουν να ισχύουν, όπως η απαγόρευση της νυκτερινής εξόδου, οι περιορισμοί των επαφών, τα κλειστά καταστήματα εστίασης και το κλείσιμο των τουριστικών καταλυμάτων.

«Μαζί με τα μαζικά τεστ, αυτά τα μέτρα έδωσαν την δυνατότητα να τεθεί υπό έλεγχο όσο το δυνατόν περισσότερο η διαδικασία μόλυνσης», επισημαίνει ο Σεμπάστιαν Κουρτς, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα για μία ακόμη φορά την ανάγκη συμμετοχής του πληθυσμού στα διενεργούμενα μαζικά τεστ, καθώς, όπως σημειώνει, «τα 15 λεπτά της ώρας ενός γρήγορου τεστ μπορούν να μας απαλλάξουν όλους από πολλές εβδομάδες ενός lockdown».

Ταυτόχρονα, ο καγκελάριος διαβεβαιώνει για μια ακόμη φορά ότι υπάρχει «φως στην άκρη του τούνελ», σημειώνοντας πως «η ανάπτυξη και η έγκριση των εμβολίων προχωρά γρήγορα και βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι προετοιμασίες για την χρήση αυτών των εμβολίων στην Αυστρία ήδη από τον Ιανουάριο».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας Ρούντολφ Άνσομπερ (σ.σ. ο οποίος προέρχεται από το συγκυβερνών κόμμα των Πράσινων), κάνοντας έναν θετικό απολογισμό, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ότι «επιτύχαμε τους στόχους του lockdown και αναμένουμε αυτό το αποτέλεσμα να συνεχιστεί για περίπου δύο ακόμη εβδομάδες».

Ωστόσο, όπως προσθέτει ο ίδιος, «οι αριθμοί είναι ακόμα πολύ υψηλοί, οπότε η κατάσταση παραμένει πολύ σοβαρή. Η κατάσταση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας δεν έχει ακόμη εκτονωθεί και ο αριθμός των θανάτων είναι πολύ υψηλός».

Κατά την άποψή του, οι επόμενες τέσσερις εβδομάδες θα είναι καθοριστικές, καθώς «οι ημέρες των αγορών και οι αργίες ενέχουν έναν κίνδυνο μετά τη λήξη του lockdown, και σε αυτήν ακριβώς τη φάση πρέπει να συμπεριφερόμαστε πολύ προσεκτικά, να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στην ελάχιστη απόσταση, να αποφεύγουμε τον συνωστισμό, να φέρουμε προστατευτική μάσκα στόματος-μύτης, να έχουμε λίγες προσωπικές επαφές, γιατί στόχος μας πρέπει να είναι να μειώσουμε για μία ακόμη φορά σημαντικά τους αριθμούς μέχρι τα Χριστούγεννα».

Ετικέτες

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης