Διεθνή

Αφγανιστάν: Μπλόκο των Ταλιμπάν στους δημοσίους υπαλλήλους χωρίς γενειάδα

Ελέγχους στις εισόδους όλων των κυβερνητικών γραφείων στο Αφγανιστάν πραγματοποιούσαν το πρωί της Δευτέρας στελέχη της διοίκησης των Ταλιμπάν, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι όλοι εργαζόμενοι έχουν αφήσει γενειάδα και τηρούν έναν κώδικα ενδυμασίας, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.

Τρεις πηγές ανέφεραν στο πρακτορείο ότι εκπρόσωποι του υπουργείου Προώθησης της Αρετής και Πρόληψης της Διαφθοράς έδιναν οδηγίες σε όλους τους κρατικούς υπαλλήλους να μην ξυρίζουν τα γένια τους, να φορούν τοπικά ρούχα που αποτελούνται από μακριά, φαρδιά μπλούζα και παντελόνι, καθώς και και καπέλο ή τουρμπάνι.

Οι ίδιες πηγές πρόσθεσαν σύμφωνα με το Reuters ότι οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν πως από εδώ και στο εξής δεν θα μπορούν να εισέλθουν στα γραφεία και τελικά θα απολυθούν εάν δεν τηρούν τους κανόνες ενδυμασίας.

Οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν τη μετάδοση των ειδήσεων του BBC σε τρεις βασικές γλώσσες

Οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν την τηλεοπτική μετάδοση των ειδήσεων του BBC σε τρεις βασικές γλώσσες στο Αφγανιστάν, ανακοίνωσε στο μεταξύ το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο.

«Οι ειδησεογραφικές τηλεοπτικές εκπομπές του BBC σε παστού, περσικά και ουζμπεκικά βγήκαν εκτός αέρα στο Αφγανιστάν, αφού οι Ταλιμπάν έδωσαν εντολή στους τηλεοπτικούς μας εταίρους να αφαιρέσουν τα διεθνή δίκτυα από τις τηλεοπτικές συχνότητες», δήλωσε ο Ταρίκ Καφαλά, επικεφαλής ξενόγλωσσων υπηρεσιών στο BBC World Service, σε χθεσινή ανακοίνωση.

Οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν στις γυναίκες να ταξιδεύουν με το αεροπλάνο χωρίς τη συνοδεία άνδρα συγγενή τους

Οι Ταλιμπάν ζήτησαν από τις αεροπορικές εταιρίες στο Αφγανιστάν να μην επιτρέπουν στις γυναίκες να επιβιβάζονται σε αεροπλάνα, αν δεν συνοδεύονται από έναν άνδρα της οικογενείας τους, έγινε γνωστό από τις ίδιες τις εταιρείες.

Δύο αξιωματούχοι των αφγανικών αεροπορικών εταιρειών Ariana Afghan Airlines και Kam Air επεσήμαναν χθες Κυριακή στο AFP ότι έλαβαν εντολή από τους Ταλιμπάν να μην δίνουν εισιτήρια στις γυναίκες που δεν συνοδεύονται στο ταξίδι τους από έναν άνδρα της οικογένειάς τους.

Στα τέλη Δεκεμβρίου οι ισλαμιστές, που κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν στα μέσα Αυγούστου, είχαν ήδη απαγορεύσει στις γυναίκες να κάνουν ταξίδια μεγαλύτερα των 72 χιλιομέτρων χωρίς τη συνοδεία ενός άνδρα συγγενή τους.

Οι νέοι περιορισμοί που επιβλήθηκαν στις Αφγανές ανακοινώθηκαν λίγες ημέρες αφού οι Ταλιμπάν αποφάσισαν να αποκλείσουν τα κορίτσια από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Εξάλλου χθες Κυριακή το υπουργείο Προώθησης της Αρετής και Πρόληψης της Διαφθοράς έδωσε εντολή άνδρες και γυναίκες να επισκέπτονται διαφορετικές ημέρες τα δημόσια πάρκα της Καμπούλ. Πλέον την Τετάρτη, την Πέμπτη, την Παρασκευή και το Σάββατο στα πάρκα μπορούν να πηγαίνουν οι άνδρες και την Κυριακή, τη Δευτέρα και την Τρίτη οι γυναίκες.

Από τότε που κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν οι Ταλιμπάν δεν έχουν σταματήσει να επιβάλλουν περιορισμούς στις γυναίκες. Αυτές έχουν αποκλειστεί από πολλές θέσεις στον δημόσιο τομέα, ενώ τους έχει επιβληθεί και αυστηρός ενδυματολογικός κώδικας.

Στο μεταξύ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την απόφαση των Ταλιμπάν να αποκλείσουν τα κορίτσια από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και ζήτησε να επαναλειτουργήσουν το συντομότερο δυνατό τα σχολεία θηλέων.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP

Διαβάστε επίσης