Διεθνή

«Βρυχάται» πάλι ο Ερντογάν

Απειλές προς τη Δύση και την Ελλάδα εξαπέλυσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την απροθυμία του να εκδώσουν τους εκζητούμενους από την Τουρκία για συμμετοχή στην απόπειρα του πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου.

Ο Ερντογάν, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΡ απείλησε ευθέως τις χώρες στις οποίες έχουν καταφύγει και έχουν ζητήσει άσυλο Τούρκοι πολίτες μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος, «προειδοποιώντας»: Απευθύνομαι στον κόσμο: «Αν δεν μας βοηθήσετε εκδίδοντας αυτούς τους ανθρώπους, θα πρέπει να ξέρετε ότι δεν θα παίρνετε αυτούς που θα ζητάτε από μας στο μέλλον».
Μάλιστα, ο Ερντογάν χαρακτήρισε τους εκζητούμενους «τρομοκράτες», αφού πρόσθεσε ότι ο πόλεμος εναντίον της τρομοκρατίας είναι διεθνής. Αν είμαστε μαζί σ’ αυτό τον πόλεμο, τότε θα πρέπει να μας δώσετε αυτούς τους ανθρώπους».

Μεταξύ των χωρών που έχουν απορρίψει αιτήματα της Τουρκίας για έκδοση είναι η Ελλάδα με τους οκτώ στρατιωτικούς οι οποίοι είχαν προσγειωθεί με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη και στη συνέχεια ζήτησαν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα.

Αντίστοιχα, εκατοντάδες είναι οι Τούρκοι πολίτες – στρατιωτικοί και κάτοχοι διπλωματικών διαβατηρίων, ανάμεσά τους- που έχουν ζητήσει άσυλο στη Γερμανία, η οποία επίσης έχει απορρίψει τα αιτήματα της Τουρκίας να τους εκδώσει. Όπως σημειώνουν οι Τουρκικές εφημερίδες, είναι «εκατοντάδες οι συμπαθούντες τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν οι οποίοι έχουν κάνει αίτηση ασύλου σε ευρωπαϊκές χώρες».

Με τις νέες απειλές του, ο Ερντογάν εντείνει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη. Υπενθυμίζεται δε, ότι στην πρόσφατη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στην Κίνα, ο «σουλτάνος» είχε θέσει ευθέως το ζήτημα της έκδοσης των «οκτώ». Τότε, ο Τούρκος πρόεδρος είχε εκφράσει στον Έλληνα πρωθυπουργό την έντονη δυσαρέσκειά του για το γεγονός πως παρά τα δύο επίσημα αιτήματα της χώρας του για την έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, τους οποίους το καθεστώς θεωρεί πραξικοπηματίες ο Άρειος Πάγος απέρριψε τα αιτήματα, με το σκεπτικό ότι δεν διασφαλίζονται οι όροι του διεθνούς δικαίου για μια δίκαιη δίκη και μεταχείριση των κατηγορουμένων, από τις τουρκικές αρχές. Από την κυβέρνηση δεν είχε γίνει κανένα σχόλιο ή αναφορά στο ζήτημα.

«Δεν είναι σωστό πραξικοπηματίες να παραμένουν στη χώρα σας», είπε στον Αλέξη Τσίπρα ο Ταγίπ Ερντογαν, προσθέτοντας ότι περιμένει να γίνουν «όλα τα απαραίτητα βήματα για τη διευθέτηση του ζητήματος».

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης