Διεθνή

Δολοφονήθηκε ο πρόεδρος της Αΐτής

Νεκρός από πυρά αγνώστων έπεσε ο πρόεδρος της Αΐτής Ζοβενέλ Μοΐζ. Σύμφωνα με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Κλοντ Ζοζέφ, ο πρόεδρος της Αΐτης δολοφονήθηκε στην ιδιωτική του κατοικία.

 

Όπως ανακοίνωσε η προεδρία της χώρας, η σύζυγος του 53χρονου προέδρου τραυματίστηκε κατά την επίθεση, η οποία σημειώθηκε περίπου στη 1 π.μ. τοπική ώρα. Η δολοφονία διαπράχθηκε από ομάδα κομάντο με «ξένα στοιχεία», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων AFP, επικαλούμενο τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, ο οποίος έκανε λόγο για «απάνθρωπη και βάρβαρη ενέργεια».

Η επίθεση στην κατοικία του προέδρου πραγματοποιήθηκε εν μέσω ενός αυξανόμενου κύματος βίας στο φτωχό κράτος της Καραϊβικής.

Με την Αϊτή να είναι πολιτικά διχασμένη και πλήττεται από ανθρωπιστική κρίση, υπάρχουν φόβοι για εκτεταμένες αναταραχές.

Η πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς είναι αντιμέτωπη με ένα αυξανόμενο κύμα βίας, καθώς συμμορίες μάχονται μεταξύ τους και ενάντια στην αστυνομία για τον έλεγχο των δρόμων.

Αυτή η βία τροφοδοτήθηκε από την αύξηση της φτώχειας και της πολιτικής αστάθειας.

Ο Μοΐζ βρέθηκε αντιμέτωπος με έντονες διαμαρτυρίες από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ως πρόεδρος το 2017, με την αντιπολίτευση να τον κατηγορεί φέτος ότι επιδιώκει να εγκαθιδρύσει μια δικτατορία, καθώς και ότι γίνεται πιο αυταρχικός, κατηγορίες που ο ίδιος είχε αρνηθεί.

Τέλος, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρόκειται να ενημερωθεί για την «τραγική επίθεση» κατά του Μοΐζ και της συζύγου του και θα παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια, όπως αναφέρθηκε στο δίκτυο MSNBC.

«Συγκεντρώνουμε ακόμη πληροφορίες», ανέφερε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι στο MSNBC. «Αυτή τη στιγμή, ακόμη τις αξιολογούμε».

Με πληροφορίες από Reuters, AFP, DW

Διαβάστε επίσης