Διεθνή

Εκλογές – σοκ στη Γαλλία μετά τη συντριπτική ήττα Μακρόν από την Ακροδεξιά

Σε μία κίνηση – σοκ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα διαλύσει το κοινοβούλιο και θα προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές αργότερα αυτό τον μήνα, αφού υπέστη συντριβή στις ευρωεκλογές από το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν.

 

 

Ο Μακρόν χαρακτήρισε τα αποτελέσματα καταστροφή για την κυβέρνησή του, την οποία δεν θα μπορούσε να προσποιηθεί ότι αγνοεί, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Λιγότερο από δύο μήνες πριν το Παρίσι φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, δήλωσε ότι θα προκηρύξει εκλογές για την Κάτω Βουλή στις 30 Ιουνίου, ενώ θα ακολουθήσει δεύτερος γύρος στις 7 Ιουλίου.

Η απρόσμενη απόφαση του Μακρόν θα μπορούσε να αποδυναμώσει περαιτέρω τη θέση του, εάν το κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN) της Λεπέν κερδίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Με επικεφαλής τον 28χρονο, Ζορντάν Μπαρντελά, ο Εθνικός Συναγερμός κέρδισε περίπου το 32% των ψήφων στις εκλογές της Κυριακής, υπερδιπλάσιο του 15% του ψηφοδελτίου Μακρόν, σύμφωνα με τα πρώτα exit polls. Οι Σοσιαλιστές έφτασαν σε απόσταση αναπνοής από τον Μακρόν, με 14%.

Πηγή: Reuters

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης