Διεθνή

Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Πριγκηποννήσων Ιάκωβος

Τα ξημερώματα της Τετάρτης, 28ης Μαρτίου, εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Πριγκηποννήσων Ιάκωβος, ύστερα από πολύμηνη δοκιμασία  της υγείας του. Τις τελευταίες ημέρες νοσηλευόταν σε Θεραπευτήριο της Κωνσταντινουπόλεως.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τέλεσε, το πρωί, στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, Τρισάγιο υπέρ Αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Μητροπολίτου κυρού Ιακώβου, παρουσία Ιεραρχών του Θρόνου, της Πατριαρχικής Αυλής και των εργαζομένων στο Πατριαρχείο.

Το μεσημέρι θα συνέλθει η ευρισκόμενη στην Πόλη Ιεραρχία του Θρόνου προκειμένου να αποφασίσει για τα διαδικαστικά της εξοδίου Ακολουθίας καθώς και για να αναγγείλει, κατά την εκκλησιαστική παράδοση, και επισήμως την εκδημία του μακαριστού Ιεράρχου.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Πριγκηποννήσων, υπέρτιμος και έξαρχος Προποντίδος, κυρός Ιάκωβος (Σωφρονιάδης), γεννήθηκε στο Φερίκιοϊ Κωνσταντινουπόλεως το έτος 1947. Μετά τις εγκυκλίους σπουδές φοίτησε στο Ζωγράφειο Γυμνάσιο και στη συνεχεία εισήχθη στην Ι. Θεολογική Σχολή Χάλκης, από την οποία αποφοίτησε το 1970. Κατά το τελευταίο έτος της φοιτήσεώς του, στις 14 Σεπτεμβρίου 1969, χειροτονήθηκε Διάκονος στην Αθήνα και έλαβε το όνομα Ιάκωβος. Μετά την αποφοίτησή του, προσελήφθη ως Πατριαρχικός Διάκονος και Εισηγητής του Οικουμενικού Πατριάρχου. Το 1973 διορίσθηκε  Κωδικογράφος και την επόμενη χρονιά προήχθη στη θέση του Υπογραμματέως της Αγίας και Ιεράς Συνόδου. To 1984 προήχθη σε Αρχιγραμματέα, και το 1987 εξελέγη Μητροπολίτης Λαοδικείας.

Τον Ιούνιο του 2002 μετετέθη στην Ι. Μητρόπολη Πριγκηποννήσων. Κατά το διάστημα της διακονίας του στην Πατριαρχική Αυλή και στη συνέχεια ως Μητροπολίτης δημοσίευσε άρθρα, μελέτες και λόγους σε πληθώρα περιοδικών, καθώς και στον ημερήσιο Τύπο της Κωνσταντινουπόλεως. Δέχθηκε τιμητικές διακρίσεις από τις Εκκλησίες Ιεροσολύμων, Ρωσίας, Ρουμανίας, Ελλάδος, Πολωνίας, Γεωργίας, την Ι. Μονή Σινά, διάφορες Ι. Μητροπόλεις και Ιδρύματα. Το 2011 εξελέγη «Αντεπιστέλλον Μέλος του Ιστορικού Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός», ενώ πρόσφατα αναγορεύθηκε Επίτιμος Διδάκτωρ του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης