Διεθνή

Επιπλέον 300 εκατ. δόσεις εμβολίων αναζητεί η ΕΕ

Σε διαπραγματεύσεις με τις Pfizer/ BioNTech προκειμένου να επιτύχει συμφωνία που θα μπορούσε έως και να διπλασιάσει τον αριθμό των διαθέσιμων δόσεων του εμβολίου βρίσκονται οι Βρυξέλλες, αναζητώντας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, έως και 300 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις εμβολίου.

Η νέα εξέλιξη έρχεται εν μέσω του νέου πανδημικού κύματος αλλά και της εντεινόμενης κριτικής για τους χειρισμούς της Κομισιόν, αφού ο εμβολιασμός του πληθυσμού προχωράει με βραδύτερους ρυθμούς του αναμενομένου.

Σύμφωνα με το Bloomberg το οποίο επικαλείται πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων το νέο, υπό διαπραγμάτευση  συμβόλαιο θα περιλαμβάνει 100 εκατ. δόσεις με επιλογή για για επιπλέον 200 εκατ. δόσεις.

Σημειώνεται ότι η υφιστάμενη συμφωνία προβλέπει 300 εκατ. δόσεις.

Η Ε.Ε. έχει υπογράψει συμφωνίες με διάφορες εταιρείες οι οποίες της εξασφαλίζουν σχεδόν 2 δισεκατομμύρια δόσεις. Ωστόσο μόνο το εμβόλιο της Pfizer έχει προς το παρόν λάβει έγκριση προς έκτακτη χρήση στην κοινότητα.

Σε ανάλογο δημοσίευμα, το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο τρεις πηγές που έχουν γνώση του θέματος, αναφέρει ότι η ΕΕ επιδιώκει να αγοράσει ακόμη 50 ή 100 εκατομμύρια δόσεις.

Αυτά τα εμβόλια θα μπορούσαν να παραδοθούν κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με δύο πηγές. Ωστόσο μία από τις πηγές είπε ότι η παράδοση ενδέχεται να γίνει κατά το τέταρτο τρίμηνο και η τιμή ανά δόση θα παραμείνει η ίδια που είχε συμφωνηθεί με την υπάρχουσα σύμβαση.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απέφυγε να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές, τους αριθμούς ή τις πιθανές παραγγελίες.

Ο εκπρόσωπος της Pfizer είπε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει γιατί οι συζητήσεις με τις κυβερνήσεις είναι εμπιστευτικές, ενώ η BioNTech δεν ήθελε να κάνει κάποιο σχόλιο.

Και το Spiegel πάντως ανεβάζει τον αριθμό των υπό συμφωνία νέων δόσεων στα επιπλέον 300 εκατομμύρια.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαπραγματεύεται με την Biontech και την Pfizer την αγορά 100 εκατομμυρίων δόσεων και το δικαίωμα προαίρεσης για άλλες 200 εκατομμύρια δόσεις, γράφει το γερμανικό περιοδικό.

Η Biontech δεν θέλησε να σχολιάσει την πληροφορία όταν ρωτήθηκε από το «Spiegel».

Με τα 600 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου σε αυτήν την περίπτωση, θα ήταν διαθέσιμα αρκετά εμβόλια για τα δύο τρίτα του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με το σχήμα δύο δόσεων.

Ωστόσο, η συντριπτική πλειονότητα των δόσεων μπορεί να παραδοθεί μόνο κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, αναφέρει το περιοδικό.

Το ζήτημα του εμβολίου σχεδόν μονοπώλησε πάντως το πρώτο φετινό briefing της Επιτροπής, στον απόηχο της κριτικής που άσκησε στην Ε.Ε. ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας και πιθανός διεκδικητής της καγκελαρίας Μάρκους Σέντερ. Ο κ. Σέντερ χαρακτήρισε (Bild) «ανεπαρκή» τη διαδικασία που ακολούθησε η Κομισιόν.

«Είναι πολύ δύσκολο να εξηγήσουμε γιατί ο εμβολιασμός με ένα πολύ καλό εμβόλιο που φτιάχτηκε στη Γερμανία προχωράει πιο γρήγορα αλλού», τόνισε, αναφερόμενος στο γεγονός ότι χώρες όπως το Ην. Βασίλειο, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και το Ισραήλ ενέκριναν τη χορήγηση του εμβολίου που ανέπτυξε η BioNTech νωρίτερα από την Ε.Ε. Ο επικεφαλής της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης, του αδελφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών στη Βαυαρία, τόνισε επίσης την οικονομική πτυχή της αργής προόδου της εκστρατείας εμβολιασμού, λέγοντας ότι οι χώρες που θα προχωρήσουν πιο γρήγορα θα ανακάμψουν πρώτες, με την Ευρώπη να μένει πίσω.

Στο μεταξύ, η Γερμανία και η Δανία εμφανίζονται έτοιμες να ακολουθήσουν τα χνάρια της Βρετανίας και να διευρύνουν το διάστημα μεταξύ των δύο δόσεων ως το μέγιστο όριο των 42 ημερών (αυτή τη στιγμή η δεύτερη δόση πραγματοποιείται μετά τρεις εβδομάδες).

Στόχος, να λάβουν την πρώτη δόση όσο περισσότεροι πολίτες γίνεται, με δεδομένο ότι οι υφιστάμενες προμήθειες είναι περιορισμένες.

Ετικέτες

Διαβάστε επίσης