Διεθνή

Η Αυστρία ενέκρινε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Η Αυστρία έγινε η πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που κατέστησε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για όλους τους ενηλίκους.

Παραμένουν ωστόσο ερωτηματικά κατά πόσον η κίνηση αυτή θα πείσει όσους παραμένουν σκεπτικιστές απέναντι στον εμβολιασμό και πόσο μακριά θα θελήσει να φτάσει η κυβέρνηση στην επιβολή του μέτρου.

Χθες η άνω Βουλή της χώρας αποφάσισε, με ψήφους 47 – 12, υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, εγκρίνοντας και τυπικά τον νόμο που προβλέπει ότι κάθε ενήλικος άνω των 18 που αρνείται να εμβολιασθεί, θα αντιμετωπίζει πρόστιμα έως 3.600 ευρώ με την εξαίρεση για τις εγκύους και τους σοβαρά άρρωστους ανθρώπους.

Ο νόμος θα τεθεί σε εφαρμογή αμέσως μόλις υπογραφεί από τον πρόεδρο της χώρας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν τις επόμενες ημέρες, η δε εφαρμογή του παρακολουθείται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από άλλα έθνη που εξετάζουν τον ενδεχόμενο λήψης ανάλογων μέτρων.

Η εφαρμογή του νόμου θα γίνει σε τρία στάδια:

1. Κάθε νοικοκυριό της χώρας θα ενημερωθεί ταχυδρομικώς για τον νέο νόμο έως τα μέσα Μαρτίου.

2. Μετά την ημερομηνία αυτή, η αστυνομία θα ξεκινά να ελέγχει το καθεστώς  ανοσοποίησης των Αυστριακών πολιτών μέσα από συγκεκριμένα σημεία ελέγχου (spot checks) και να εκδίδουν πρόστιμα 600 ευρώ, που θα φθάνουν έως τα 3.600 σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.

3. Στην τρίτη φάση, όσοι δεν θα μπορούν να επιδείξουν πιστοποιητικό εμβολιασμού έως μία συγκεκριμένη ημερομηνία, θα τους επιβάλλεται αυτομάτως πρόστιμο.

Παραμένει αβέβαιο κατά πόσον η αυστριακή κυβέρνηση θα θελήσει να εφαρμόσει τις προβλέψεις του νόμου έως αυτό το επίπεδο. Υπό εξέταση βρίσκεται επίσης το χρονικό διάστημα, μετά την παρέλευση του οποίου θα επιβάλλονται αυτομάτως τα πρόστιμα.

«Υπάρχει μια αίσθηση ότι ολόκληρη η Ευρώπη μας παρακολουθεί», δηλώνει στον Guardian o Κλεμάνς Σουμάν (Clemens Schuhmann), δημοσιογράφος της εφημερίδας Oberösterreichische Nachrichten.

Ωστόσο, η επιβολή της υποχρεωτικότητας μπορεί να συνεπάγεται τον κίνδυνο περαιτέρω διχασμού μίας κοινωνίας που έχει ήδη πολωθεί κατά την διάρκεια της πανδημίας.

«Οσοι εμβολιαστούν λόγω της υποχρεωτικότητας, θα είναι εκείνοι που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν τα πρόστιμα», λέει ο Σουμάν. «Ο κίνδυνος είναι κάποιοι άλλοι να ριζοσπαστικοποιηθούν ακόμη περισσότερο και να προτιμήσουν να πάνε φυλακή παρά να κάνουν το εμβόλιο».

Με πληροφορίες από Guardian

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης