Διεθνή

Η Γαλλία απειλεί την Τουρκία με κυρώσεις

Νέο γύρο αντιπαράθεσης ανάμεσα στον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν και στον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν εγκαινίασε η απαγόρευση της οργάνωσης των Γκρίζων Λύκων σε γαλλικό έδαφος, με τον Ταγίπ Ερντογάν να εξαγγέλλει σφοδρή αντίδραση και τη γαλλική κυβέρνηση να επαναφέρει την απειλή των κυρώσεων.

«Βλέπουμε τον πρόεδρο Ερντογάν να προχωράει συστηματικά σε δηλώσεις βίας και μίσους που είναι απαράδεκτες», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1. Την Τρίτη, η Τουρκία υποσχέθηκε «την αποφασιστικότερη δυνατή αντίδραση» στην απαγόρευση της τουρκικής εθνικιστικής οργάνωσης Γκρίζοι Λύκοι, η οποία τέθηκε εκτός νόμου επειδή εκφοβίζει την αρμενική και την κουρδική μειονότητα στη Γαλλία.

«Στο στόχαστρο δεν βρίσκεται μόνο η Γαλλία, υπάρχει πλήρης ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για το θέμα αυτό – καλούμε την Τουρκία να εγκαταλείψει αυτή τη λογική», είπε ο Λε Ντριάν, θυμίζοντας ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει ήδη αποφασίσει μέτρα κατά των τουρκικών αρχών. «Τώρα, είναι θέμα των Τούρκων να πάρουν μέτρα για να το αποφύγουν», πρόσθεσε ο υπουργός. «Υπάρχουν μέσα πίεσης, υπάρχει ατζέντα πιθανών κυρώσεων».

Η Γαλλία παλεύει επίσης εναντίον της εσφαλμένης αντίληψης σύμφωνα με την οποία τα μέτρα που λαμβάνει εναντίον του ισλαμικού εξτρεμισμού στρέφονται συνολικά εναντίον του Ισλάμ. «Πολεμούμε τις ισλαμιστικές αποσχιστικές τάσεις, ποτέ το Ισλάμ», ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν σε επιστολή του προς τη βρετανική εφημερίδα Financial Times, κατηγορώντας την εφημερίδα ότι διαστρέβλωσε τις δηλώσεις του σε άρθρο το οποίο δεν βρίσκεται πλέον στην ιστοσελίδα της.

Η γαλλική κυβέρνηση σκοπεύει επίσης να στείλει ειδικό απεσταλμένο στις μουσουλμανικές χώρες για να εξηγήσει τις θέσεις της γύρω από το κοσμικό κράτος. Μια χώρα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έχει ήδη πειστεί. «Οι μουσουλμάνοι πρέπει να ακούσουν πολύ προσεκτικά τι είπε ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν. Δεν θέλει να βάλει τους μουσουλμάνους σε γκέτο στη Δύση. Εχει απόλυτο δίκιο», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των Εμιράτων, Ανουάρ Γκαγκάς. «Ως μουσουλμάνος νιώθω θιγμένος από κάποια σκίτσα. Αλλά ως σκεπτόμενος άνθρωπος βλέπω την πολιτική εκμετάλλευση του ζητήματος. Με τις επιθέσεις του εις βάρος της Γαλλίας, ο Ερντογάν χειραγωγεί ένα θρησκευτικό ζήτημα για πολιτικούς σκοπούς», σημείωσε. «Θέλει να γίνει ηγέτης του σουνιτικού Ισλάμ, γι’ αυτό συμπεριφέρεται έτσι. Αλλά στην πραγματικότητα το σχέδιό του είναι πολιτικό, όχι θρησκευτικό», πρόσθεσε ο Γκαγκάς.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν ανακοίνωσε χθες τον διπλασιασμό των συνοριοφυλάκων στη Γαλλία, οι οποίοι στο εξής θα είναι 4.800, από 2.400, προκειμένου να υπάρξει καλύτερος έλεγχος των εισερχομένων στη χώρα, και ζήτησε «βαθιά μεταρρύθμιση» της Ζώνης Σένγκεν.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης