Διεθνή

Κήδεψαν παγετώνα στην Ισλανδία

Μια παράξενη κηδεία έλαβε χώρα στην Ισλανδία, η οποία αποχαιρέτησε για πάντα τον παγετώνα Οκγιεοκούλ λόγω κλιματικής αλλαγής. Ταυτόχρονα, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι εκατοντάδες παγοκρηπίδες στο υποαρκτικό νησί θα έχουν την ίδια μοίρα. Στο πλαίσιο μιας σεμνής τελετής τοποθετήθηκε μια μικρή πινακίδα σε έναν γυμνό βράχο, εκεί όπου κάποτε στεκόταν ο παγετώνας Οκγιεοκούλ. Περίπου 100 άνθρωποι συμμετείχαν στην τελετή, ανάμεσά τους η πρωθυπουργός της χώρας Κατρίν Γιακομπντοτίρ, η ύπατη αρμοστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα του ΟΗΕ Μαίρη Ρόμπινσον και πολλοί επιστήμονες από την Ισλανδία αλλά και τις ΗΠΑ. «Ελπίζω ότι η τελετή θα αποτελέσει έμπνευση για όλους μας, όχι μόνο στην Ισλανδία, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, επειδή αυτό που βλέπουμε εδώ δεν είναι παρά μία πλευρά της κλιματικής κρίσης», τόνισε η Γιακομπντοτίρ.

Η πινακίδα φέρει μια επιγραφή που τιτλοφορείται «Επιστολή στο μέλλον» και στοχεύει να ενημερώσει για τη συρρίκνωση των παγετώνων και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. «Μέσα στα επόμενα 200 χρόνια, όλοι οι παγετώνες μας θα ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο. Στόχος αυτού του μνημείου είναι να δείξει ότι γνωρίζουμε τι συμβαίνει και τι χρειάζεται να γίνει. Μόνο εσύ γνωρίζεις αν το πράξαμε», καταλήγει η επιγραφή. Επίσης, φέρει την ένδειξη «415 ppm CO2», η οποία αποτελεί αναφορά στο επίπεδο ρεκόρ διοξειδίου του άνθρακα που καταμετρήθηκε στην ατμόσφαιρα τον περασμένο Μάιο. Ο Τζούλιεν Γουάις, καθηγητής Αεροδυναμικής στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, ο οποίος παρέστη στην τελετή μαζί με τη σύζυγό του και την επτάχρονη κόρη τους, συγκινήθηκε πολύ από τα τεκταινόμενα. «Το να βλέπεις έναν παγετώνα να εξαφανίζεται είναι κάτι που μπορείς να νιώσεις και να κατανοήσεις», δήλωσε. «Δεν αισθάνεσαι καθημερινά την κλιματική αλλαγή, είναι κάτι που συντελείται με ιδιαίτερη βραδύτητα για τα ανθρώπινα δεδομένα, αλλά με μεγάλη ταχύτητα για τα γεωλογικά δεδομένα».

Η Ισλανδία χάνει περίπου 11 δισ. τόνους πάγου κάθε χρόνο και οι επιστήμονες ανησυχούν ότι έως το 2200 θα έχουν εξαφανιστεί και οι 400 παγετώνες του νησιού, που καλύπτουν περίπου το 11% της συνολικής έκτασής του. Το 1890 οι πάγοι του Οκγιεοκούλ κάλυπταν μια έκταση 16 τ.χλμ., ενώ το 2012 δεν ξεπερνούσαν το 0,7 τ.χλμ., σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Ισλανδίας.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης