Διεθνή

Κορυφώνεται η σύγκρουση στην Καταλωνία

O πρόεδρος της Καταλωνίας, Κάρλες Πουτζντεμόν, απέρριψε την Πέμπτη το σενάριο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών στην περιφέρεια, δηλώνοντας ότι εξέτασε τη συγκεκριμένη προοπτική και έκρινε ότι δεν υπάρχουν οι αναγκαίες εγγυήσεις από την κυβέρνηση της Μαδρίτης, οι οποίες να επιτρέπουν τη διεξαγωγή τους.

Με πρόταση επιβολής κυρώσεων κατά της Καταλωνίας απαντά η Ισπανία λίγα μόλις λεπτά μετά την ανακοίνωσή του Καταλανού ηγέτη. Συγκεκριμένα, η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ δε Σανταμαρία τάχθηκε υπέρ της επιβολής μέτρων ενάντια στην Καταλωνία ενώπιον της επιτροπής της Γερουσίας που έχει αναλάβει να εξετάσει το αίτημα της Μαδρίτης για ενεργοποίηση του άρθρου 155 του Συντάγματος, για την αναστολή της αυτονομίας της περιφέρειας. Ετσι θα «ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στο οποίο θα γίνεται σεβαστός ο νόμος», είπε χαρακτηριστικά. Η Ολομέλεια της Γερουσίας αναμένεται να συνεδριάσει αύριο για να ψηφίσει επί του αιτήματος.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πουτζντεμόν είχε προγραμματίσει να προβεί σε επίσημη ανακοίνωση στη 1.30 μ.μ., στην οποία, σύμφωνα με την εφημερίδα La Vanguardia, επρόκειτο να αναγγείλει πρόωρες εκλογές για τις 20 Δεκεμβρίου, προσδοκώντας ότι η Μαδρίτη θα απέφευγε την ενεργοποίηση του άρθρου 155, μέσω του οποίου θα ακολουθούσε διάλυση της καταλανικής κυβέρνησης, επιτροπεία στην τοπική αστυνομία και τα καταλανικά μέσα ενημέρωσης και περιορισμό των αρμοδιοτήτων του τοπικού Κοινοβουλίου.

Ωστόσο, οι οξύτατες αντιθέσεις στο εσωτερικών των οπαδών της ανεξαρτησίας, οδήγησαν σε αναστολή των προγραμματισμένων ανακοινώσεων, με τον Πουτζντεμόν να γνωστοποιεί τελικά μέσω διαγγέλματος την απόφαση για μη διεξαγωγή εκλογών.

Με αυτά τα δεδομένα, ουσιαστικά ο Καταλανός πρόεδρος έριξε το «μπαλάκι» στο καταλανικό Κοινοβούλιο, που δεν αποκλείεται να ψηφίσει μονομερή διακήρυξη ανεξαρτησίας.

Είχε προηγηθεί, μάλιστα, τη νύχτα της Τετάρτης και τα ξημερώματα της Πέμπτης, πολύωρη σύσκεψη της καταλανικής ηγεσίας, όπου δεν γεφυρώθηκαν οι αντιθέσεις, καθώς οι πλέον αδιάλλακτοι καλούσαν τον Πουτζντεμόν να ανακηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία και να μεταφέρει τη μάχη με τις ισπανικές αρχές στους δρόμους της Βαρκελώνης και των άλλων καταλανικών πόλεων.

kathimerini.gr

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης