Διεθνή

Μερική Έκλειψη ηλίου στις 25 Οκτωβρίου 2022 και τι πρέπει να προσέξουμε για τα μάτια μας

Μερική έκλειψη Ηλίου θα πραγματοποιηθεί  στις 25 Οκτωβρίου 2022 και θα είναι ορατή και στη χώρα μας. Πιο συγκεκριμένα, θα είναι ορατή στο βόρειο ημισφαίριο, στην Αφρική, την Ασία και την Ευρώπη. Στην Ελλάδα το εντυπωσιακό αυτό φαινόμενο θα μπορούμε να το παρατηρήσουμε  το μεσημέρι  της Τρίτης και συγκεκριμένα θα αρχίσει στις 12:36 , με κορύφωση στις14:43  όπου θα συμβεί η μέγιστη κάλυψη του ηλιακού δίσκου (37,8%) και  θα ολοκληρωθεί στις 14:51 .

 

 

Ωστόσο, επειδή κατά τη διάρκεια της έκλειψης ηλίου, πολλοί μπορεί να μπουν στον πειρασμό να κοιτάξουν κατευθείαν τον ήλιο, είναι πολύ χρήσιμο να προσέξουμε τα εξής :

Δεν πρέπει ποτέ να παρατηρήσουμε απευθείας μια έκλειψη Ηλίου. Σε καμία περίπτωση, δε θα πρέπει να κοιτάξουμε κατάματα τον ήλιο. Παρόλο που η Σελήνη βρίσκεται ανάμεσα στον Ήλιο και τη Γη, οι ακτίνες του ήλιου εξακολουθούν να είναι πολύ ισχυρές για να παρατηρηθούν άμεσα. Εάν γίνει αυτό, υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος να καταστραφούν τα μάτια μας από τις ακτίνες UVA. Ακόμα και λίγα δευτερόλεπτα άμεσης παρατήρησης του Ηλίου μπορεί να προκαλέσει βλάβη. Υπάρχει κίνδυνος να τύφλωσης, καθώς οι υπέρυθρες και υπεριώδες ακτίνες θα προκαλέσουν μέσα σε δευτερόλεπτα ανεπανόρθωτες ζημιές στα μάτια μας.

Θα πρέπει να έχουμε υπόψην μας ότι

Κανένα από τα γυαλιά ηλίου, κιάλια, φωτογραφικά φιλμ, καπνισμένο γυαλί ή οτιδήποτε άλλο έχει φτάσει στα αυτιά μας, δεν είναι ικανό να μας προστατέψει.

Μπορούμε να παρατηρήσουμε μια έκλειψη ηλίου μόνο εφόσον έχουμε εφοδιαστεί με ειδικά γυαλιά με φίλτρα σχεδιασμένα για τις εκλείψεις. Και πάλι πρέπει να προσέξουμε: Να μην έχει ανοιχτεί η συσκευασία. Να είναι ανέπαφα (δηλαδή να μην έχουν γδαρθεί, τρυπηθεί κλπ.). Να καλύπτουν πλήρως τα μάτια και να χρησιμοποιηθούν μόνο μια φορά.

Καλή θέαση σε όσους αποφασίσουν να παρακολουθήσουν το φαινόμενο!

Μαρία Μπουρσιάνη, ΦΥΣΙΚΟΣ, MSc

Ετικέτες

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης