Διεθνή

Μπάιντεν: Ακραίος ανταγωνισμός με την Κίνα, «όχι» σύγκρουση

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε σήμερα ότι η αντιπαλότητα μεταξύ των HΠΑ και της Κίνας πιθανόν να πάρει τη μορφή ενός «ακραίου ανταγωνισμού», διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι θέλει να αποφύγει μια «σύγκρουση» μεταξύ των δύο πρώτων παγκοσμίων δυνάμεων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξήγησε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ότι δεν έχει ακόμη μιλήσει με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι ο ομόλογός του «δεν είχε κανένα λόγο να μην του τηλεφωνήσει».

«Είναι πολύ σκληρό. Αυτός δεν έχει, και δεν το λέω ως κριτική, είναι ακριβώς η πραγματικότητα, δεν έχει ίχνος δημοκρατίας μέσα του», πρόσθεσε ο Τζον Μπάιντεν, σύμφωνα με αποσπάσματα της συνέντευξης που μεταδόθηκαν από το τηλεοπτικό δίκτυο CBS.

Υπενθυμίζεται πως ηκυβέρνηση Μπάιντεν έχει δηλώσει πως είναι διατεθειμένη να επανεξετάσει την Πρώτη Φάση της σινο-αμερικανικής εμπορικής συμφωνίας, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης αναθεώρησης όλων των μέτρων εθνικής ασφάλειας που έχουν θεσπιστεί από τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Ερωτηθείσα αν ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θεωρεί τη συμφωνία εν ισχύ, απάντησε: «Όλα όσα έχει θέσει σε εφαρμογή η προηγούμενη κυβέρνηση είναι υπό εξέταση, καθώς σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια, οπότε δεν θα πω ότι τα πράγματα εξελίσσονται».

Διαβάστε επίσης
NEWSLETTER

Ενημερωθείτε πρώτοι για τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορτάζ και παρασκήνιο