Διεθνή

Οι δημόσιες τουαλέτες στο Τόκιο έγιναν τουριστική ατραξιόν: Τι διαφορετικό έχουν από τις υπόλοιπες

Το Τόκιο, μια πόλη που φημίζεται για το αρμονικό μείγμα αρχαίων ναών και τεχνολογίας, έχει προσθέσει άλλο ένα, πιο απροσδόκητο, στοιχείο στον κατάλογο των αξιοθέατων που πρέπει να δει κανείς: τις δημόσιες τουαλέτες. Σε μια ανατροπή που αναδεικνύει το καινοτόμο πνεύμα και την προσοχή της πόλης στη λεπτομέρεια, στους επισκέπτες του Τόκιο προσφέρεται τώρα μια μοναδική εμπειρία, μια επιμελημένη ξενάγηση στις καλλιτεχνικά σχεδιασμένες δημόσιες τουαλέτες της πόλης.

 

Εμπνευσμένη από την υποψήφια για Όσκαρ ταινία «Perfect Days«, η οποία αφηγείται την ιστορία ενός καθαριστή τουαλέτας στη ζωντανή περιοχή Shibuya του Τόκιο, η Penelope Panczuk επιβιβάστηκε στο Tokyo Toilet Shuttle για ένα δίωρο ταξίδι στις πιο αξιοσημείωτες δημόσιες τουαλέτες της πόλης. Αυτή η εμπειρία απέχει πολύ από την ανησυχία που συχνά συνδέεται με τη χρήση των δημόσιων τουαλετών σε άλλα μέρη του κόσμου. «Στις ΗΠΑ ή στη Γαλλία, απ’ όπου κατάγομαι αρχικά, απλά δεν πηγαίνεις», παρατήρησε ο Panczuk. Το Τόκιο, ωστόσο, έχει ανατρέψει αυτή την αντίληψη με εγκαταστάσεις που δεν είναι μόνο εξαιρετικά καθαρές και ασφαλείς, αλλά και μοναδικά σχεδιασμένες, προσφέροντας μια νέα ανακάλυψη σε κάθε επίσκεψη. Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται σε μια εποχή που η Ιαπωνία βιώνει μια έξαρση του τουρισμού, εν μέρει χάρη στην ευνοϊκή συναλλαγματική ισοτιμία που έχει κάνει τον πλούσιο πολιτισμό και τα τεχνολογικά θαύματα της χώρας πιο προσιτά στους διεθνείς επισκέπτες. Μεταξύ αυτών των τεχνολογικών θαυμάτων είναι οι υψηλής τεχνολογίας τουαλέτες της Ιαπωνίας, που κατασκευάζονται από εταιρείες όπως η TOTO και η LIXIL.

Το Tokyo Toilet Project, που ξεκίνησε το 2020 από το The Nippon Foundation, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτής της ασυνήθιστης τουριστικής ατραξιόν. Επιστρατεύοντας το ταλέντο διάσημων δημιουργών, συμπεριλαμβανομένου του βραβευμένου με το βραβείο Pritzker αρχιτέκτονα Tadao Ando, το έργο στοχεύει να βελτιώσει την προσβασιμότητα 17 δημόσιων τουαλετών στην περιοχή Shibuya. Η πρωτοβουλία αυτή όχι μόνο αναδεικνύει την ταπεινή δημόσια τουαλέτα σε αντικείμενο καλλιτεχνικού και αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος, αλλά αντανακλά επίσης την ευρύτερη δέσμευση του Τόκιο για καθαριότητα, ασφάλεια και καινοτομία.

gazzetta.gr

Ετικέτες

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης