Διεθνή

Ουκρανία: Σχέδια για την εκκένωση περιοχών που έχουν μείνει χωρίς ρεύμα

Η ουκρανική κυβέρνηση ετοιμάζει σχέδια για την εκκένωση των περιοχών της Χερσώνας και του Μικολάιβ τα δίκτυα θέρμανσης και ηλεκτρισμού των οποίων έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

 

Η ουκρανική κυβέρνηση προετοιμάζεται να βοηθήσει στην απομάκρυνση των κατοίκων από δύο πόλεις στον ουκρανικό νότο όπου οι κατεστραμμένες υποδομές ηλεκτρισμού και θέρμανσης εγείρουν φόβους ακόμη και για το ενδεχόμενο μιας ανθρωπιστικής κρίσης εν μέσω χειμώνα.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει στον βομβαρδισμό κρίσιμων υποδομών σε ολόκληρη την Ουκρανία, αφήνοντας πολλές περιοχές χωρίς ρεύμα, θέρμανση και νερό. Ουκρανοί αξιωματούχοι αναζητούν, τώρα, τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους κατοίκους στις πληγείσες περιοχές να βγάλουν τον χειμώνα. Ειδικά στη Χερσώνα, οι Αρχές υποστηρίζουν ότι για πολλούς κατοίκους, που έχουν μείνει χωρίς νερό, θέρμανση και ρεύμα, η μόνη λύση θα είναι η φυγή ενόψει του χειμώνα, όπως αναφέρουν οι Τάιμς της Νέας Υόρκης.

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Ιρίνα Βερεστσούκ, δήλωσε ότι τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση θα αρχίσει να βοηθά τους ανθρώπους που επιθυμούν να φύγουν από τη Χερσώνα, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι είναι οι ίδιοι οι κάτοικοι που θα αποφασίσουν εάν θα μείνουν ή όχι.

«Προς το παρόν, δεν μιλάμε για αναγκαστική εκκένωση», είπε η Βερεστσούκ. «Αλλά ακόμη και σε περίπτωση οικειοθελούς εκκένωσης, το κράτος φέρει ευθύνη για τη μεταφορά. Οι άνθρωποι πρέπει να οδηγηθούν στο μέρος όπου θα περάσουν το χειμώνα.»

Παρόμοια είναι όμως η κατάσταση και στο Μικολάιβ που βρίσκεται περίπου 65 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Χερσώνας και μπαίνει συχνά στο στόχαστρο ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων. Η Ιρίνα Βερεστσούκ διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση θα βοηθήσει και τους κατοίκους του Μικολάιβ να απομακρυνθούν εάν το επιθυμούν.

Με πληροφορίες από New York Times

Διαβάστε επίσης