Διεθνή

Ο από Πάφου Γεώργιος εξελέγη νέος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου

Κάτι λιγότερο από μια ώρα κράτησε η διαδικασία εκλογής νέου Αρχιεπισκόπου από την Ιερά Σύνοδο. Στις 9.47 λεπτά τα Συνοδικά μέλη εξήλθαν του παρεκκλησίου του Απόστολου Βαρνάβα, στον πρώτο όροφο της Αρχιεπισκοπής, όπου διεξήχθη η διαδικασία εκλογής.

 

Από την κάλπη ο Μητροπολίτης Πάφου μαζί με τη δική του έλαβε 11 ψήφους, δύο περισσότερες από την ομάδα που τον στήριζε:

-Μητροπολίτης Κιτίου Νεκτάριος
-Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος
-Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος
-Μητροπολίτης Κυρηνείας Χρυσόστομος
-Μητροπολίτης Τριμυθούντος και Λευκάρων Βαρνάβας
-Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας*
-Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος
-Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος
-Επίσκοπος Αρσινόης Παγκράτιος
-Επίσκοπος Χύτρων Λεόντιος

Από τους ψήφους που έλαβε ο Γεώργιος προκύπτει, αν και η ψηφοφορία είναι μυστική, πως τον ψήφισαν ο Μητροπολίτης Ησαΐας και ο Μητροπολίτης Νεόφυτος. Για την ψήφο του Μόρφου προς τον Γεώργιο υπήρχαν κάποιες αμφιβολίες, μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ωστόσο από το περιβάλλον του Μόρφου κατηγορηματικά υποστηρίχθηκε πως ο Μητροπολίτης δεν επιλέγει τη λευκή ψήφο.

Ο Μητροπολίτης Λεμεσού έλαβε τέσσερις ψήφους με τη δική του:

-Επίσκοπος Αμαθούντος Νικόλαος
-Επίσκοπος Λήδρας Επιφάνιος
-Επίσκοπος Νεαπόλεως Πορφύριος

Η λευκή ψήφος

Όπως εξελίχθηκε η ψηφοφορία η έκπληξη δεν ήταν το τελικό αποτέλεσμα αλλά η μία λευκή ψήφος. Νοουμένου ότι η ψηφοφορία είναι μυστική ουδείς μπορεί να πει με σιγουριά από ποιον Ιεράρχη δόθηκε. Επί του προκειμένου πληροφορίες αναφέρουν ότι λευκό ψήφισε ο Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρος, ο οποίος αρχές της εβδομάδας είχε δημόσια εκφράσει την υποστήριξή του στον Μητροπολίτη Λεμεσού. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες πληροφορίες που θέλουν τη λευκή ψήφο να ήταν η επιλογή του Επισκόπου Νεαπόλεως Πορφύριου, ο οποίος προέρχεται από την ομάδα των Ιεραρχών του Λεμεσού αλλά συνάμα είναι και βοηθός Αρχιεπισκόπου.

Το μήνυμα

Αμέσως μετά το πέρας της διαδικασίας τα μέλη της Συνόδου, χωρίς τον νέο Αρχιεπίσκοπο, εν πομπή κατέβηκαν στον παλιό καθεδρικό ναό του Αγίου Ιωάννη και υπέγραψαν το μήνυμα εκλογής επί της Αγίας Τραπέζης. Στη συνέχεια και με τις καμπάνες να ηχούν χαρμόσυνα στον ναό εισήλθε ο νέος Αρχιεπίσκοπος για την υπογραφή του κώδικα εκλογής του και το μήνυμα αποδοχής της εκλογής του. Με τους πιστούς που είχαν συγκεντρωθεί εκτός ναού να αναφωνούν ΑΞΙΟΣ, ο νέος Αρχιεπίσκοπος ανέβηκε στο Μέγα Συνοδικό της Αρχιεπισκοπής όπου δέχθηκε τα συγχαρητήρια κλήρου και λαού.

kathimerini.com.cy

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης