Διεθνή

Ο Πούτιν κήρυξε στρατιωτικό νόμο στις προσαρτημένες περιοχές της Ουκρανίας

Την επιβολή στρατιωτικού νόμου στις τέσσερις περιοχές που πρόσφατα προσάρτησε η Ρωσία ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τετάρτης ο Βλαντιμίρ Πούτιν, μιλώντας στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας.

 

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για το Ντονέτσκ, το Λουγκάνσκ, τη Ζαπορίζια και τη Χερσώνα.

Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι στους – διορισμένους από τη Μόσχα – διοικητές των κατεχόμενων περιοχών θα δοθούν επιπλέον εξουσίες στον τομέα της ασφάλειας.

Ο Πούτιν δεν διευκρίνισε λεπτομερώς τα μέτρα που θα εφαρμοστούν στο πλαίσιο του στρατιωτικού νόμου. Ωστόσο, όπως αναφέρει ο Guardian, βάσει νομοθεσίας ενδέχεται να περιλαμβάνει περιορισμούς στις μετακινήσεις και τις συγκεντρώσεις, ισχυρότερη λογοκρισία και ευρύτερες εξουσίες για τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου.

Στις ανακοινώσεις του Πούτιν περιλαμβάνεται παράλληλα και ο περιορισμός μετακινήσεων εντός και εκτός οκτώ περιοχών που γειτνιάζουν με την Ουκρανία.

Πρόκειται για τις περιοχές Κράσνονταρ, Μπελγκορόντ, Μπριάνσκ, Βορόνεζ, Κουρσκ και Ροστόφ, που βρίσκονται κοντά στην Ουκρανία, αλλά και τα εδάφη της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης, τα οποία η Ρωσία προσήρτησε το 2014.

Επίσης, διέταξε τη συγκρότηση ενός νέου συντονιστικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισούστιν, με στόχο να κλιμακωθεί η συνεργασία μεταξύ διαφόρων κυβερνητικών υπηρεσιών για την ενίσχυση της πολεμικής προσπάθειας της Μόσχας στην Ουκρανία.

Η τελευταία κλιμάκωση

Οι κινήσεις αυτές, σχεδόν οκτώ μήνες μετά την έναρξη της εισβολής, σηματοδοτούν την τελευταία κλιμάκωση του Πούτιν με στόχο να αντιμετωπίσει μια σειρά από ήττες που έχει υποστεί ο ρωσικός στρατός από τις ουκρανικές δυνάμεις από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Έρχονται την ίδια μέρα που Ρώσοι αξιωματούχοι στη Χερσώνα, μια από τις τέσσερις κατεχόμενες περιφέρειες, κάλεσαν τους αμάχους να εγκαταλείψουν ορισμένες περιοχές το συντομότερο δυνατόν, καθώς επίκειται ουκρανική επίθεση.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι τα μέτρα που διέταξε θα αυξήσουν τη σταθερότητα της οικονομίας, της βιομηχανίας και της παραγωγής για να υποστηρίξουν την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που η Μόσχα αποκαλεί ειδική στρατιωτική επιχείρηση.

«Εργαζόμαστε για την επίλυση πολύ περίπλοκων, μεγάλης κλίμακας αποστολών, προκειμένου να διασφαλίσουμε ένα αξιόπιστο μέλλον για τη Ρωσία, το μέλλον του λαού μας», σημείωσε.

Mε πληροφορίες από Reuters, Guardian, ΑΠΕ / ΜΠΕ

Ετικέτες

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης