Διεθνή

Ο Τραμπ προηγείται σε πέντε κρίσιμες πολιτείες

ΟΑμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υστερεί έναντι του Ντόναλντ Τραμπ σε πέντε από τις έξι πιο σημαντικές πολιτείες, έναν χρόνο πριν από τις εκλογές του 2024, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση των New York Times και του Siena College.

 

 

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από τις 22 Οκτωβρίου έως τις 3 Νοεμβρίου, σε δείγμα 3.662 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Εκτός από την ηλικία του Μπάιντεν, εξαιτίας της οποίας πολλοί αμφισβητούν την ικανότητά του να διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία, τα δημοσκοπικά αποτελέσματα αποτυπώνουν «βαθιά δυσαρέσκεια για τους χειρισμούς του στην οικονομία και σε πολλά άλλα ζητήματα».

Ο Τζο Μπάιντεν εμφανίζεται να χάνει από τον Ντόναλντ Τραμπ, τον πιθανότερο Ρεπουμπλικανό αντίπαλό του, με διαφορά από 3 έως 10 ποσοστιαίες μονάδες στην Αριζόνα, την Τζόρτζια, το Μίσιγκαν, τη Νεβάδα και την Πενσιλβάνια.

Προηγείται μόνο στο Ουισκόνσιν με 2 ποσοστιαίες μονάδες, όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για έξι πεδία εκλογικής μάχης όπου ο Μπάιντεν είχε επικρατήσει το 2020. Ακόμη πιο ανησυχητικό για το προεδρικό «στρατόπεδο» είναι το γεγονός ότι οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες δηλώνουν πως οι πολιτικές του τούς έχουν βλάψει προσωπικά.

Απώλεια Αφροαμερικανών ψηφοφόρων

Η έρευνα αποκαλύπτει επίσης τον βαθμό στον οποίο η πολυφυλετική και πλουραλιστική, ως προς την ηλικία, εκλογική βάση που ανέδειξε τον Μπάιντεν στην προεδρία, φθίνει.

Το εκλογικό σώμα που υποστήριξε τον Μπάιντεν με συντριπτικά ποσοστά το 2020 εμφανίζει τώρα εξαιρετικά αμφίρροπες τάσεις, καθώς τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων θεωρούν πως η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση.

Θετικά εξακολουθούν να βλέπουν τον Μπάιντεν οι ψηφοφόροι κάτω των 30 ετών, ωστόσο το προβάδισμά του και σε αυτή την ηλικιακή ομάδα δεν ξεπερνά τη 1 ποσοστιαία μονάδα.

Το προβάδισμά του μεταξύ των ισπανόφωνων ψηφοφόρων έχει συρρικνωθεί σε μονοψήφια ποσοστά και το πλεονέκτημά του στις αστικές περιοχές είναι το μισό συγκριτικά με το προβάδισμα του Τραμπ στις αγροτικές περιοχές.

Και ενώ οι γυναίκες εξακολουθούν να προτιμούν τον Μπάιντεν, οι άνδρες προτιμούν τον Τραμπ με διπλάσια διαφορά, αντιστρέφοντας το πλεονέκτημα του φύλου που είχε ευνοήσει σημαντικά τους Δημοκρατικούς υποψηφίους κατά τα προηγούμενα χρόνια.

Ακόμα και οι Αφροαμερικανοί ψηφοφόροι -επί μακρόν με θετική προδιάθεση απέναντι σε Δημοκρατικούς και Μπάιντεν- υποστηρίζουν, σε ποσοστό 22%, τον Τραμπ στις εν λόγω πολιτείες.

Πρόκειται για ποσοστό – ρεκόρ αφροαμερικανικής υποστήριξης προς Ρεπουμπλικανό υποψήφιο στη σύγχρονη εποχή.

Αν αθροιστούν όλα αυτά μαζί, ο Τραμπ προηγείται κατά 10 μονάδες στη Νεβάδα, κατά 6 στην Τζόρτζια, κατά 5 στην Αριζόνα, κατά 5 στο Μίσιγκαν και κατά 4 στην Πενσιλβάνια. Ο Μπάιντεν, από την άλλη, διατηρεί προβάδισμα 2 μονάδων στο Ουισκόνσιν.

Αξιοσημείωτο σημάδι της σταδιακής φυλετικής εκλογικής «αναπροσαρμογής» που παρατηρείται αποτελεί το γεγονός ότι όσο πιο ποικιλόμορφη είναι η πολιτεία τόσο περισσότερο υστερεί ο Μπάιντεν, με βάση τα νέα ευρήματα των δημοσκοπήσεων.

Αντιθέτως, διατηρεί προβάδισμα μόνο στην πιο «λευκή» από τις έξι αμερικανικές πολιτείες.

«Ο κόσμος καταρρέει»

Μπάιντεν και Τραμπ είναι αμφότεροι βαθιά αντιδημοφιλείς καθώς οι ψηφοφόροι, σε συντριπτικό ποσοστό, δηλώνουν πως το έθνος βαδίζει σε λάθος δρόμο. Ωστόσο, αποδέκτης αυτής της απογοήτευσης είναι κυρίως ο σημερινός Αμερικανός πρόεδρος.

«Ο κόσμος καταρρέει υπό τον Μπάιντεν», δήλωσε ο Σπένσερ Βάις, 53χρονος ο οποίος υποστήριξε τον Μπάιντεν το 2020 αλλά τώρα υποστηρίζει τον Τραμπ, αν και με κάποιες επιφυλάξεις. «Θα προτιμούσα πολύ να δω κάποιον που θα αισθάνομαι ότι μπορεί να αποτελέσει θετικό πρότυπο ηγέτη για τη χώρα. Τουλάχιστον θεωρώ ότι ο Τραμπ έχει τα λογικά του», ανέφερε ο ίδιος.

Ο Μπάιντεν έχει ακόμη έναν χρόνο μπροστά του για να ανατρέψει τα δεδομένα. Οι οικονομικοί δείκτες είναι ανοδικοί, παρόλο που κάποιοι ψηφοφόροι τους αμφισβητούν.

Ο Τραμπ παραμένει πολωτικός. Και η καλά χρηματοδοτούμενη εκστρατεία του Μπάιντεν θα έχει ως στόχο να καλύψει τα αδύναμα σημεία του.

Η έρευνα δείχνει πως ο Μπάιντεν ξεκινά το επόμενο έτος με δημοσκοπικό έλλειμμα, παρόλο που ο Τραμπ αντιμετωπίζει ποινικές κατηγορίες και θα δικαστεί το 2024.

Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει επιβιώσει και στο παρελθόν από κακές επιδόσεις στις δημοσκοπήσεις.

Η εικόνα του Τραμπ

Τον Οκτώβριο του 2022, ενόψει τότε των ενδιάμεσων εκλογών, το ποσοστό αποδοχής του προέδρου ήταν σχεδόν το ίδιο με το σημερινό.

Το κόμμα του κατάφερε, παρ’ όλα αυτά, να χάσει λιγότερες έδρες από τις αναμενόμενες στη Βουλή των Αντιπροσώπων και να κερδίσει μία έδρα στη Γερουσία, εν μέρει παρουσιάζοντας τους Ρεπουμπλικανούς υποψηφίους ως εξτρεμιστές.

Σήμερα, ο βαθμός στον οποίο οι ψηφοφόροι απωθούνται από την προσωπικότητα του Τραμπ -κάτι που βοήθησε να παραμείνει ενωμένη η για χρόνια διασπασμένη Δημοκρατική συμμαχία– φαίνεται να έχει μειωθεί.

Μόνο το 46% των ψηφοφόρων δήλωσαν ότι ο Μπάιντεν είναι κατάλληλος να γίνει πρόεδρος, μόλις και μετά βίας υψηλότερο από το 43% που δήλωσε το ίδιο για τον Τραμπ.

Ο Τραμπ θα βρίσκεται περισσότερο στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος το 2024 λόγω των ποινικών του δικών και η εντονότερη δημόσια παρουσία του ενδέχεται να υπενθυμίσει στους ψηφοφόρους τους λόγους για τους οποίους η εικόνα του τους απωθούσε εξαρχής.

Πηγή: NYT

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης