Διεθνή

Πέθανε η «τροπική» πολική αρκούδα της Σιγκαπούρης

Τον θάνατο της πρώτης πολικής αρκούδας που γεννήθηκε και μεγάλωσε σε τροπικό νησί θρηνούσε χθες η Σιγκαπούρη. Το 27χρονο αρσενικό ζώο έδινε μάχη επί πέντε χρόνια έχοντας σοβαρά προβλήματα λόγω γηρατειών. Eπασχε από αρθρίτιδα, λοιμώξεις στ’ αυτιά, είχε προβλήματα με τα δόντια, ενώ τον τελευταίο καιρό η γούνα του είχε πάρει πράσινη απόχρωση εξαιτίας των πόνων που οφείλονταν στο γήρας.

Οι ειδικοί του ζωολογικού κήπου όπου ζούσε η αρσενική αρκούδα Ινούκα, λένε ότι παρότι θα ήθελαν όσο τίποτε άλλο να την κρατήσουν στη ζωή, παραδέχονται ότι το καλύτερο γι’ αυτήν ήταν να απελευθερωθεί από τους πόνους. Ο θάνατος του ζώου προκάλεσε πλήθος σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι εκκλήσεις να επιτραπεί στον Ινούκα να ζήσει στο φυσικό του περιβάλλον πλήθυναν μόλις ο επικεφαλής του ζωολογικού πάρκου ανακοίνωσε ότι η αρκούδα, η ηλικία της οποίας αντιστοιχεί σε 70 ανθρώπινα χρόνια, ήταν άρρωστη.

Η πολική αρκούδα γεννήθηκε τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων το 1990, ενώ οι γονείς Νανούκ και Σέμπα έφθασαν στη Σιγκαπούρη το 1978 από τον Καναδά και τη Γερμανία, αντίστοιχα.

Ο πατέρας του ζώου, Νανούκ, πέθανε το 1995 στα 18 του χρόνια, ενώ η μητέρα του, Σέμπα, έφυγε πλήρης ημερών σε ηλικία 35 χρόνων το 2012. Οι αρκούδες που ζουν στο φυσικό τους περιβάλλον έχουν μέσο προσδόκιμο ζωής από 15 έως 18 χρόνια.

Εμβληματική εικόνα

Tο όνομα Ινούκα επιλέχθηκε από 390 που είχαν προταθεί από όλη τη Σιγκαπούρη. Oταν η πολική αρκούδα ήταν τριών ετών επιλέχθηκε από την ημερήσια μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα The Straits Times, ως εμβληματική εικόνα της πόλης δίπλα στο γνωστό παγκοσμίως κοκτέιλ Singapore Sling.

Οταν όμως το 2004 η γούνα του Ινούκα και της μητέρας του άρχισε να πρασινίζει, ξεκίνησε και ένας προβληματισμός για το κατά πόσον είναι ηθικό να κρατάς πολικές αρκούδες σε τροπικά κλίματα. Οι Αρχές του ζωολογικού κήπου απάντησαν ότι η πράσινη απόχρωση της γούνας ήταν αποτέλεσμα του άλγους που προκαλούν τα γηρατειά.

Το 2004, το BBC μετέδωσε ότι οι αρκούδες αποχρωματίστηκαν με υπεροξείδιο του υδρογόνου.

Οι οργανώσεις για τα δικαιώματα των ζώων είχαν ζητήσει από τους ζωολογικούς κήπους να μην κρατούν πολικές αρκούδες που υποφέρουν λόγω έλλειψης του φυσικού τους περιβάλλοντος και ως φαίνεται οι ειδικοί εισάκουσαν τις εκκλήσεις. «Ο Ινούκα θα είναι η τελευταία πολική αρκούδα στη Σιγκαπούρη», επισήμανε χθες ο υπεύθυνος του ζωολογικού κήπου.

Οι πολικές αρκούδες εκτός των άλλων προβλημάτων επιβίωσης που αντιμετωπίζουν όταν ζουν ελεύθερες στη φύση, φαίνεται ότι είναι και θύματα της κλιματικής αλλαγής λόγω της τήξης των θαλάσσιων πάγων.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης