Διεθνή

Ποιμαντική επίσκεψη του Μητροπολίτη Σουηδίας στο Όσλο

Το πρωΐ του Σαββάτου, 1η Ιουνίου 2024, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας μετέβη στο Όσλο, όπου αρχικώς συναντήθηκε με το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Ελληνικού Σχολείου (Τ.Ε.Γ.) Όσλο.

 

 

Παρόντες στην συνάντηση, πέραν του Ποιμενάρχου, ήταν τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Όσλο κ.κ. Κυριακή Παπαδοπούλου Samuelsen, Μιχάλης Μπίκουλης, Αναστασία Γκόλφη, Maisi Bäckman και Θεοχάρης Υφαντίδης.

Εκ μέρους του Ελληνικού Σχολείου συμμετείχαν οι Δρ. Νικόλαος Γαβριηλίδης, Πρόεδρος, Δρ. Ηλίας Ζηλάκος,  Αντιπρόεδρος, και κ. Χαρά Μαρκομανωλάκη, Γραμματέας.

Οι εκπρόσωποι του σχολείου πληροφόρησαν τον Σεβασμιώτατο και την συνοδεία του ότι το Τ.Ε.Γ. παρακολουθούν, επί του παρόντος, 108 μαθητές, την δε ερχόμενη σχολική χρονιά υπολογίζεται ότι ο αριθμός των μαθητών θα αυξηθεί στους 130.

Τα μαθήματα Ελληνικής γλώσσας, με κάποιες θεματικές ενότητες για τις γιορτές, διδάσκουν δύο εκπαιδευτικοί, οι κυρίες Βασιλική Παπαθεοδώρου και Σταυρομήτρα και δύο εκπαιδευτικοί που προσφέρουν διαδικτυακά μαθήματα, με 34 επιπλέον μαθητές.

Τα μαθήματα παραδίδονται από Τρίτη έως Σάββατο, για δύο διδακτικές ώρες την εβδομάδα.

Το σχολείο ξεκίνησε την λειτουργία του επίσημα το 1983. Στο παρελθόν, η προσπάθεια λειτουργίας του οφείλεται σε κάποιον ιεροδιδάσκαλο εξ Ελλάδος, το 1973, η οποία διήρκησε έξι μόνον μήνες.

Οι μαθητές συμμετέχουν στις εξετάσεις Ελληνομάθειας. Οι φετινές εξετάσεις ήδη πραγματοποιήθηκαν. Συμμετείχαν 15 μαθητές, στα πέντε πρώτα από τα έξι υφιστάμενα ευρωπαϊκά επίπεδα: Α1, Α2, Β1, Β2, Γ1, Γ2.

Σχετικά με τις δυνατότητες που έχει η τοπική Εκκλησία να στηρίξει το σχολείο, ο Σεβασμιώτατος τόνισε, ότι οι εγκαταστάσεις του Μητροπολιτικού Ναού Όσλο είναι πάντα στην διάθεση του σχολείου και εξέφρασε την επιθυμία, να επισκεφθεί και πάλι το σχολείο και οι μαθητές να επισκεφθούν με τους διδασκάλους και γονείς τους το ναό, στον οποίο μπορούν ευχαρίστως να πραγματοποιήσουν τις εκδηλώσεις και γιορτές τους.

Οι εκπρόσωποι του σχολείου πληροφόρησαν τους συμμετέχοντες στην συνάντηση, ότι το σχολείο έχει 50% μικτές οικογένειες, σε μερικές μάλιστα από αυτές, τα παιδιά δεν είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την δέσμεση όπως το Σχολείο και η Εκκλησία ανταλλάξουν προτάσεις για στενότερη συνεργασία και προβούν στην συνδιοργάνωση εορτών και εκδηλώσεων κοινού ενδιαφέροντος.

Ακολούθησε η συνεδρίαση του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου της ενορίας, υπό την προεδρία του Ποιμενάρχου, κατά την οποία συνεζητήθησαν θέματα αφορώντα την πρόοδο της ενορίας και την εκ βάθρων αποκατάσταση της αιθούσης δεξιώσεων του ναού.

Το πρωΐ της επομένης, Κυριακή, 2ας Ιουνίου, ο Μητροπολίτης τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό του Όσλο, με την συμμετοχή του Ιερολ. Διακόνου Δρ. Volodymyr Pozhydayev, η οποία αναμεταδόθηκε ζωντανά από την ιστοσελίδα Facebook της ενορίας και της Ιεράς Μητροπόλεως Σουηδίας.

Ο Ποιμενάρχης αναφέρθηκε στην oμιλία του στην ευαγγελική περικοπή της Κυριακής της Σαμαρείτιδος, αναφέροντας τα εξής: “Στην σημερινή Ευαγγελική περικοπή, ο Ευαγγελιστής Ιωάννης μάς διηγείται την συνάντηση και συζήτηση του Κυρίου με τη Σαμαρείτιδα.

Βαδίζοντας με τους μαθητές Του προς την Γαλιλαία, εισέρχεται στην Σαμάρεια. Σταματά έξω από την πόλη Συχάρ, στο πηγάδι του Ιακώβ, για να ξεκουραστεί από την οδοιπορία.

Οι μαθητές Του απομακρύνονται, για να αγοράσουν τροφές. Τότε, παρουσιάζεται μια Σαμαρείτιδα, για να αντλήσει νερό από το πηγάδι. Ο Ιησούς θέλει να συνομιλήσει μαζί της. Διψά άλλωστε.

Παρακαλεί πρώτος, αν και ήταν Ιουδαίος, λέγοντάς της, «Δώσε μου να πιώ νερό». Η γυναίκα ξαφνιασμένη του απαντά: «Πώς εσύ ζητάς να πιείς νερό από μένα, μια γυναίκα Σαμαρείτιδα, αφού οι Ιουδαίοι δεν έχουν καμία σχέση με τους Σαμαρείτες»;

Ο Κύριος της απαντά: «Αν ήξερες την δωρεά του Θεού και ποιός είναι αυτός που σου ζητά να του δώσεις, να πιεί νερό, εσύ θα Του ζητούσες και θα σού έδινε Αυτός το ζωντανό νερό»!

Ζούμε στην εποχή που ο άνθρωπος προσκυνά αρκετές «πηγές» ζωής και προσπαθεί να ξεδιψάσει την άσβεστη δίψα του σ’ αυτές. Όμως, όλες αυτές οι «πηγές» -περιώνυμες φιλοσοφίες και τρόποι ζωής και «αλήθειες» του καιρού μας- έδειξαν ότι δεν είναι ικανές να ξεδιψάσουν και να σώσουν κανέναν.

Τα πλήθη των ανθρώπων περιμένουν με αγωνία, ιδίως σήμερα, κάποια άλλη, καινούργια πηγή ζωής, που θα τα ξεδιψάσει αληθινά και θα τα βοηθήσει να βγουν από το άγχος και το κενό του κυνισμού και της απομονώσεως, γι’ αυτό και τα ζωντανά πνεύματα της εποχής μας, σε παγκόσμια κλίμακα, σημαδεύουν τούτη την αλήθεια: την δίψα του σύγχρονου ανθρώπου για την όντως ζωντανή και αληθινή ζωή.

Ποιό είναι, όμως, αυτό το «ζωντανό νερό» και τί ξεδίψασμα προσφέρει στον άνθρωπο κάθε εποχής, ιδιαίτερα όμως στην δική μας; Η απάντηση βρίσκεται στα λόγια του Κυρίου μας προς την Σαμαρείτιδα: «ὅς ἄν πίῃ ἐκ τοῦ ὕδατος, οὗ ἐγώ δώσω αὐτῷ, οὐ μή διψήσῃ εἰς τόν αἰῶνα, ἀλλά τό ὕδωρ ὅ δώσω αὐτῷ γενήσεται ἐν αὐτῷ πηγή ὕδατος ἀλλομένου εἰς ζωήν αἰώνιον» (Ἰωάν. 4, 13-14).

Το «ζωντανό νερό» το προσφέρει στον άνθρωπο μόνον ο Αναστημένος Χριστός. Εξάλλου, ο ίδιος ο Κύριος μάς λέει: «Ἐάν τις διψᾶ, ἐρχέσθω πρός με καί πινέτω».

Το ξεδίψασμα που μάς προσφέρει ο Κύριος είναι η βαθιά εσωτερική γαλήνη και ισορροπία. Η αληθινή γέννηση και αναγέννηση που γίνεται «ἐξ ὕδατος καί πνεύματος», αυτή η νέα ζωή, που πηγάζει από το Πανάγιο Πνεύμα.

Το ζωντανό αυτό νερό είναι το ύδωρ «εἰς ὅ καταβαίνουσι νεκροί καί ἀναβαίνουσι ζῶντες» (Ποιμήν του Ερμά) και αυτό το νερό μάς προσφέρει την «θείαν εὐφροσύνην, τήν ἀγαλλίασιν καί λύτρωσιν, τήν δίψαν τῆς Θείας Του χάριτος».

Ας ακούσουμε το κάλεσμα του Κυρίου μέσα από την φωνή του ιερού υμνωδού: «ἔρχεσθε οἱ διψῶντες, πίετε του νάματος, οὗ ἐγώ νῦν παρέχω, δι’ οὗ ζωῆς ἐνθέου καί τρυφῆς ἐπαπολαύσετε πάντες οἱ ἄνθρωποι».

Ας παρακαλέσουμε τον Θεό, με τα λόγια του υμνωδού: «διψῶσαν μου τήν ψυχήν, εὐσεβείας πότισον νάματα, ὅτι πᾶσι Σωτήρ ἐβόησας, ὁ διψῶν ἐρχέσθω πρός με καί πινέτω, ἡ πηγή τῆς ζωῆς, Χριστέ ὁ Θεός, δόξα Σοι»!”

Ακολούθως, ο Ποιμενάρχης προσέφερε στο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του ναού την προσφάτως εκδοθείσα μελέτη του «Ἡ ἱεραποστολική διακονία τοῦ Ἀρχιμανδρίτου Εὐσεβίου Βίττη εἰς τήν Σκανδιναυΐαν 1965-1980» και τους ευχαρίστησε για την αμέριστη συμπαράστασή τους στην έρευνα που πραγματοποίησε στο ιστορικό αρχείο της ενορίας, για την συγγραφή της ως άνω μελέτης.

Τους ύμνους απέδωσαν στην Ελληνική, Νορβηγική, Ουκρανική, Σλαβονική, Σουηδική και Αγγλική γλώσσα οι λειτουργοί κληρικοί και ο Μουσικολ. κ. Παναγιώτης Κατσιβάλης, Πρωτοψάλτης του ναού, και τα μέλη του Βυζαντινής χορωδίας του ναού.

Ακολούθως, ο Ποιμενάρχης έτυχε της φιλοξενίας και συναναστροφής των παρισταμένων, στην δεξίωση που προσέφερε ο Μητροπολιτικός Ναός, σε παρακείμενη αίθουσα.

Στην συνέχεια, προσκληθείς ο Επίσκοπος, τέλεσε Ιερά Μυστήρια στον Μητροπολιτικό Ναό και το απόγευμα της ιδίας επέστρεψε στην έδρα της Επαρχίας του, στην Στοκχόλμη, δεσμεύθηκε δε να πραγματοποιήσει την επόμενη (27η) ποιμαντορική επίσκεψή του στο Όσλο, το διήμερο 13 και 14 Ιουλίου ε.ε.

 

Το φωτογραφικό υλικό είναι προσφορά του κ. Μιχαήλ Μπίκουλη.

 

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης