Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Υπάρχει ελπίδα για συμβιβασμό» λέει ο Λαβρόφ

Μια δήλωση που δίνει ελπίδες ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία για την ειρήνη μετά από 21 ημέρες πολέμου στην Ουκρανία έκανε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

 

O Ρώσος ΥΠΕΞ μιλώντας για τις νέες συνομιλίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου σήμερα ανέφερε ότι οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών δεν είναι εύκολες, αλλά υπάρχουν ελπίδες για συμβιβασμό, όπως μετέδωσαν τo Reuters και το NEXTA.

H δήλωση του Σεργκέι Λαβρόφ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, έγινε στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο ρωσικό RBC.

«Καθοδηγούμαι από τις αξιολογήσεις που μας δίνουν οι διαπραγματευτές μας. Λένε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν είναι εύκολες για προφανείς λόγους. Ωστόσο, υπάρχει κάποια ελπίδα επίτευξης συμβιβασμού», είπε συγκεκριμένα ο Λαβρόφ.

Τι ζητά η Ρωσία πλην της ουδετερότητας
Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η Μόσχα απαιτεί πλην της ουδετερότητας της Ουκρανίας, ελευθερία χρήσης κάθε γλώσσας στη χώρα, ελευθερία έκφρασης των πολιτών, ασφάλεια των πληθυσμών στην ανατολική Ουκρανία και βεβαίως αποστρατιωτικοποίηση.

Μιλώντας στο ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι, ο Σεργκέι Λαβρόφ υποστήριξε ότι η κατάσταση γύρω από την Ουκρανία δεν μπορούσε να επιλυθεί ειρηνικά, γιατί η Δύση δεν το ήθελε.

Ανάμεσα σε άλλα, ο Ρώσος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι η χώρα του έχει επαφές με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και αποδέχεται και τυχόν διαμεσολάβηση που πρότειναν το Ισραήλ και η Τουρκία, αλλά στη συνάντηση που ο ίδιος είχε στην Αττάλεια με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα, δεν άκουσε κάτι διαφορετικό από όσα διακηρύττει το Κίεβο.

Το μήνυμα Ζελένσκι που προηγήθηκε
«Κάθε πόλεμος τελειώνει με μια συμφωνία», είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στους πολίτες της Ουκρανίας σε μαγνητοσκοπημένο νέο μήνυμα, προσθέτοντας ότι οι θέσεις των δύο πλευρών στις διαπραγματεύσεις μεταξύ αντιπροσωπειών της Ουκρανίας και της Ρωσίας ακούγονται πλέον πιο ρεαλιστικές και πως «θα χρειαστεί χρόνος μέχρι να ικανοποιηθούν οι αξιώσεις του Κιέβου».

«Όλοι μας θέλουμε την ειρήνη και τη νίκη το συντομότερο δυνατό», ανέφερε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους, αλλά «θα χρειαστεί προσπάθεια και υπομονή».

Συνεχίζονται οι συνομιλίες
Ουκρανοί και Ρώσοι διαπραγματευτές συζήτησαν μέσω τηλεδιάσκεψης τη Δευτέρα (14/3) και την Τρίτη (15/3). Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχάιλο Πόντολιακ ανέφερε χθες ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν σήμερα Τετάρτη (16/3).

Διαβάστε επίσης: Ζελένσκι: Το τίμημα αυτού του πολέμου πρέπει να είναι εξαιρετικά οδυνηρό για τη Ρωσία
Να σημειώσουμε ότι για την ώρα δεν έχει γίνει γνωστό πότε θα ξεκινήσει η τηλεδιάσκεψη ανάμεσα σε Κίεβο και Μόσχα, αλλά νέο μήνυμα στο Twitter έχει αναρτήσει ο Ποντόλιακ.

Στην αντεπίθεση έχουν περάσει πλέον οι ουκρανικές χερσαίες δυνάμεις σε αρκετές περιοχές της χώρας έναντι των εισβολέων, γράφει χαρακτηριστικά ο στενός συνεργάτης του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Στην ανάρτησή του στο Twitter, ο Μιχάιλο Ποντόλιακ ανέφερε ακόμα ότι Ρώσοι δημοσιογράφοι έχουν αρχίσει να παραιτούνται από κανάλια, ενώ σημείωσε επίσης ότι η ηγεσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας προσπαθεί να βρει συμμάχους των οποίων οι στρατιώτες θα είναι έτοιμοι να πεθάνουν στα πεδία μαχών της Ουκρανίας.

Μαίνονται οι βομβαρδισμοί σε Κίεβο, Χάρκοβο και άλλες πόλεις
Νέος βομβαρδισμός πολυκατοικίας έγινε στο Κίεβο, πρωτεύουσα της Ουκρανίας, σήμερα το πρωί. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Έκτακτης Ανάγκης, με οβίδα χτυπήθηκε μια πολυκατοικία 12 ορόφων νωρίς το πρωί. Υπάρχουν δύο τραυματίες και 37 άνθρωποι έχουν απεγκλωβιστεί, σύμφωνα με την ίδια Υπηρεσία.

Διαβάστε επίσης