Διεθνή

Στον «πάγο» το εμβόλιο της AstraZeneca

Νέο σοβαρό πλήγμα για την πολύπαθη εκστρατεία εμβολιασμού στην Ε.Ε. αποτελεί η χθεσινή απόφαση των πιο ισχυρών κρατών-μελών να αναστείλουν τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca λόγω ανησυχιών για την πιθανή πρόκληση θρομβώσεων και συναφών παρενεργειών. Η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Ιταλία και η Ισπανία έλαβαν χθες αυτή την απόφαση για προληπτικούς λόγους, μέχρι να υπάρξει νέα οδηγία από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), που ανακοίνωσε ότι συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής ασφαλείας του την προσεχή Πέμπτη.

Σε χθεσινή ανακοίνωσή του ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) επισημαίνει ότι αν και η ανάλυση των δεδομένων σχετικά με την πιθανή συμβολή του εμβολίου της AstraΖeneca στη δημιουργία θρόμβων συνεχίζεται, «ο ΕΜΑ επαναδιατυπώνει την πεποίθηση ότι τα οφέλη που προσφέρει το εμβόλιο στην πρόληψη της COVID-19 και στην αποτροπή νοσηλειών και θανάτων υπερτερούν του κινδύνου των παρενεργειών του».

Κριτική στην απόφαση των γερμανικών αρχών, εν τω μεταξύ, άσκησε ο Σοσιαλδημοκράτης ειδικός σε θέματα υγείας, Καρλ Λάουτερμπαχ. «Θεωρώ ότι είναι λάθος», είπε χαρακτηριστικά. «Ο έλεγχος χωρίς να ανασταλούν οι εμβολιασμοί, ειδικά με δεδομένη τη σπανιότητα των επιπλοκών, θα ήταν πολύ προτιμότερος».

Οι ολλανδικές αρχές νωρίτερα είχαν ανακοινώσει την αναστολή χρήσης του εμβολίου της αγγλο-σουηδικής εταιρείας τουλάχιστον ώς τις 29 Μαρτίου (στις δύο αυτές εβδομάδες ήταν προγραμματισμένοι να γίνουν 290.000 εμβολιασμοί με το συγκεκριμένο εμβόλιο). Αντίστοιχα μέτρα έχουν λάβει η Δανία, η Νορβηγία, η Ιρλανδία και η Ισλανδία. Σε αναστολή εμβολιασμών από συγκεκριμένη ύποπτη παρτίδα είχαν προχωρήσει η Αυστρία, η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία και το Λουξεμβούργο, ενώ στο ίδιο μέτρο σχετικά με άλλη ύποπτη παρτίδα είχαν προχωρήσει η Ιταλία και η Ρουμανία.

Διαβάστε επίσης