Διεθνή

20 χρόνια πίσω η Ευρώπη στους ενεργειακούς της στόχους

Κατά τουλάχιστον 20 χρόνια θα αποκλίνει η Ευρώπη από τους κλιματικούς της στόχους, εάν συνεχίσει τους με τους τρέχοντες – βραδείς – ρυθμούς την ενεργειακή της μετάβαση.

 

Σύμφωνα με σχετική έρευνα της εταιρείας κοινής ωφέλειας Enel και του European House – Ambrosetti, ο στόχος για μείωση των εκπομπών αέριων ρύπων κατά 55% μέχρι το 2030 θα επιτευχθεί το 2051 με αυτούς τους ρυθμούς. Ειδικότερα, με αυτό τον ρυθμό, η Ευρώπη θα αυξήσει τη συμβολή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο επιθυμητό επίπεδο του 40% της συνολικής κατανάλωσης το 2043. Τότε, θα είναι πολύ αργά», δηλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Enel,Francesco Starace.

Αντιθέτως, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος εγκαίρως, απαιτούνται επενδύσεις 3,6 τρισ. ευρώ. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με την έρευνα, επενδύσεις τέτοιου ύψους αναμένεται πως θα αφήσουν αποτύπωμα αξίας 8 τρισ. ευρώ στην ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Η σύσταση της έρευνας, όπως παρουσιάστηκε σήμερα, ήταν πως η Ε.Ε. οφείλει να ενισχύσει και να επισπεύσει τις προσπάθειες όσον αφορά την ενεργειακή της μετάβαση και πιο συγκεκριμένα την απεξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα. «Είναι απαραίτητο να επισπεύσουμε και να εξοπλιστούμε με ένα σύστημα διακυβέρνησης, το οποίο θα είναι επαρκές για την έκταση του προβλήματος και ικανό για να κάνει πράξεις τα λόγια», τόνισε ο Starace.

Για την επίσπευση των κρίσιμων διαδικασιών, η έρενα πρότεινε στενή συνεργασία μεταξύ των κρατών – μελών γύρω από το θέμα της ενεργειακής μετάβασης, ώστε να υιοθετήσουν από κοινού μία στρατηγική ενίσχυσης της σχετικής αγοράς.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης