Διεθνή

H Toyota σε εταιρεία ιπτάμενων ταξί

Η αυτοκίνηση στο μέλλον θα χαρακτηρίζεται όπως έχουμε αναφέρει αρκετές φορές από την ηλεκτροκίνηση και την αυτόνομη οδήγηση, όμως μέσα στην πόλη δεν θα περιορίζεται μόνο στα επίγεια μέσα. Με την αύξηση του μεγέθους των μεγαλουπόλεων, που στην πορεία αναμένεται να γιγαντωθούν, αυτά που θα κερδίσουν σε σημασία και δημοτικότητα είναι τα εναέρια μέσα. Κατά κάποιον τρόπο τα ιπτάμενα αυτοκίνητα, είτε για προσωπική είτε για δημόσια χρήση, όπως θα είναι π.χ. τα ιπτάμενα ταξί.

Η τάση μάλιστα είναι έντονη και πρακτικά δεν μπορεί να αγνοηθεί από κανέναν κατασκευαστή οχημάτων, ειδικά από τη στιγμή που στόχος όλων να εξελιχθούν από την τρέχουσα, παραδοσιακή μορφή τους σε παρόχους κινητικότητας.

Στα πλαίσια αυτών των αναμενόμενων εξελίξεων λοιπόν η Toyota επένδυσε το σημαντικό ποσό των 350 εκατομμυρίων ευρώ σε μια νεόκοπη αμερικανική εταιρεία. Την Joby Aviation που έχει έδρα τη Santa Cruz και θα κατασκευάζει το ιπτάμενο όχημα που βλέπετε και με το οποίο από το 2023 θα παρέχει υπηρεσίες ταξί.

Το ιπτάμενο ταξί της Joby Aviation θα απογειώνεται και θα προσγειώνεται κάθετα, προκειμένου και οι εγκαταστάσεις υποστήριξης να έχουν σχετικά περιορισμένο μέγεθος και θα είναι φυσικά ηλεκτρικό. Με μια φόρτιση θα μπορεί να καλύπτει έως και 240 χιλιόμετρα, ενώ η μέγιστη ταχύτητά του θα φτάνει τα 320 χλμ./ ώρα. Θα υπάρχει επαγγελματίας πιλότος και θέσεις για έως και τέσσερις επιβάτες.

Ενδιαφέρον είναι πως τόσο στο σχέδιο του ιπτάμενου ταξί της Joby Aviation όσο και σε άλλα που έχουν κατά καιρούς παρουσιαστεί ο αριθμός των κινητήρων και των στροφείων είναι μεγάλος -στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι έξι. Ο λόγος είναι η ασφάλεια των επιβαινόντων αλλά και η διευκόλυνση των χειρισμών του πιλότου.

cnn.gr

Διαβάστε επίσηςNEWSLETTER

Ενημερωθείτε πρώτοι για τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορτάζ και παρασκήνιο