Διεθνή

To πείραμα που φέρνει την επανάσταση – Δείτε πώς θα αλλάξουν οι δρόμοι της Ευρώπης

Τέλος στο άγχος που προκαλεί η πεπερασμένη αυτονομία ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου και η αναζήτηση ενός φορτιστή βάζει το άκρως επιτυχημένο πείραμα εγκατάστασης ενός συστήματος επαγωγικής φόρτισης σε αυτοκινητόδρομο της Ιταλίας.

 

Η γειτονική χώρα «τρέχει» με γοργό ρυθμό το project το οποίο ονομάζεται «Αρένα του Μέλλοντος» θέλοντας να μετασχηματίσει το οδικό της δίκτυο ώστε να προσαρμοστεί στις ιδιαίτερες ανάγκες των ηλεκτρικών οχημάτων. Το σύστημα ασύρματης φόρτισης θα επιτρέπει στα συμβατά οχήματα να ανακτούν ένα μέρος του ηλεκτρικού φορτίου των συσσωρευτών τους εν κινήσει. Μάλιστα, τοποθετημένο κάτω από την επιφάνεια της ασφάλτου, δεν μεταβάλλει τη σύσταση ή τη μορφολογία του ασφαλτοτάπητα.

Το μήκος της αρχικής εγκατάστασης του συστήματος ασύρματης φόρτισης φτάνει τα 1.050 μέτρα και η λειτουργία του θα είναι σε αυτό το στάδιο πειραματική ώστε να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητά του σε διαφορετικού τύπου οχήματα.

Το μεγαλεπήβολο project της Αρένας του Μέλλοντος στη γειτονική Ιταλία υλοποιείται με τη συμμετοχή αυτοκινητοβιομηχανιών, όπως η Stellantis, και εταιρειών τεχνολογίας όπως η ABB, ενώ την έρευνα και τη μελέτη έχουν αναλάβει πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ρώμης και της Πάρμα.

Η ασύρματη φόρτιση αν και εφόσον εφαρμοστεί σε ευρύτερη κλίμακα θα βάλλει τέλος στην ανάγκη αύξησης είτε της ενεργειακής χωρητικότητας των μπαταριών είτε της ισχύος φόρτισης των κατά τόπου φορτιστών, λύνοντας με αυτόν τον τρόπο τον γόρδιο δεσμό μίας τεχνολογίας η οποία με τον έναν ή τον άλλον τρόπο πρόκειται να μας συντροφεύσει τα επόμενα χρόνια.

carandmotor.gr

Ετικέτες

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης