Ελλάδα

Ακόμη ένα πλοίο στη γραμμή για το Άγιον Όρος

Ένα ακόμη πλοίο, η “Παναγία Εγγυήτρια”, προστέθηκε για την ακτοπλοϊκή σύνδεση με το Άγιο Όρος, λόγω του αυξανόμενου ενδιαφέροντος που υπάρχει για προσκυνηματικό τουρισμό.

 

της Χριστίνας Μισιρλή

Οι “Αγιορείτικες Γραμμές” δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Χαλκιδικής τα τελευταία 13 χρόνια.

“Η εταιρία διαθέτει διαφόρων είδη πλοίων. Πιο μικρά που είναι τα θαλάσσια ταξί, υπάρχουν τα ταχύπλοα δυναμικής των 100-140 ατόμων και τα μεγάλα επιβατικά οχηματαγωγά πλοία με πρωτόκολλα των 400 ατόμων” αναφέρει στη ThessToday.gr ο Ρηγίνος Τσάνος πρόεδρος του ομίλου εταιρειών PRT group και της ναυτικής εταιρείας “Αγιορείτικες Γραμμές”.

Η “Παναγία Εγγυήτρια” που εγκαινιάστηκε χθες, το μεσημέρι της Πέμπτης, θα πραγματοποιεί το δρομολόγιο Ουρανούπολη – Δάφνη Αγίου Όρους και έχει μεταφορική ικανότητα 520 ατόμων και περίπου 16 φορτηγών – αυτοκινήτων.

“Έχουμε φέρει το πλοίο για να βελτιώσουμε τη γραμμή λόγω της αυξημένης ζήτησης αλλά και στα πλαίσια αναβάθμισης τόσο της ποιότητας και όσο και της ασφαλούς μεταφοράς των προσκυνητών” είπε ο κ. Τσάνος.

Σύμφωνα με τον κ. Τσάνο υπάρχει αύξηση των προσκυνητών και διαφοροποίηση της προέλευσης των προσκυνητών. “Σίγουρα οι Έλληνες προσκυνητές κρατούν τα σκήπτρα, όμως τα τελευταία χρόνια βλέπουμε σημαντική αύξηση από χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Σερβία” δήλωσε.

“Από την άλλη μεριά, τον τελευταίο χρόνο υπάρχει μείωση των Ρώσων επισκεπτών” πρόσθεσε ο κ. Τσάνος.

Όπως είπε ο κ. Τσάνος οι προσκυνητές που επισκέπτονται το Άγιο Όρος ξεπερνούν τους 250.000 ετησίως και όσον αφορά την εμπορική κίνηση, φορτηγά και αυτοκίνητα ξεπερνούν τις 10.000, τα οποία βοηθούν στη διακίνηση των εμπορευμάτων.

“Η περιοχή εδώ έχει τρομερές προοπτικές ανάπτυξης, όμως χρειάζονται έργα υποδομής όπως ο λιμένας και σίγουρα βελτίωση του οδικού δικτύου πρόσβασης προς την περιοχή” δήλωσε ο κ. Τσάνος.

Από τη μεριά του ο δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος μιλώντας στη ThessToday.gr δήλωσε: “Η ακτοπλοϊκή σύνδεση αναπτύσσεται, μεγαλώνει και δίνει τη δυνατότητα σε περισσότερους επισκέπτες να μπορούν να εισέρχονται καθημερινά στο Άγιο Όρος. Αυτή η περιοχή έχει πολλά πλεονεκτήματα όπως είναι το φυσικό της περιβάλλον, η ιστορία και ο πολιτισμός μέσω της ύπαρξης των αρχαίων Σταγίρων που αποτελούν τη γενέτειρα της μοναδικής προσωπικότητας του Αριστοτέλη αλλά και το κομμάτι του Αγίου Όρους και μπορούν να λειτουργήσουν αναπτυξιακά αν τα εκμεταλλευτούμε με τον πιο σωστό τρόπο”.

“Η τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή μας έχει κάνει ήδη σημαντικά βήματα. Υπάρχουν μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες που λειτουργούν εδώ και 10ετίες αλλά η περιοχή λόγω των ιδιαίτερων brand των οποίων έχει μπορεί να προχωρήσει ακόμα περισσότερο και να λειτουργήσει ο δήμος Αριστοτέλη ως ένας πρωταγωνιστικός πόλος έλξης σε όλη τη Χαλκιδική” τόνισε ο κ. Βαλιάνος.

Για το πόσο σημαντικό είναι για την τοπική κοινωνία οι νέες θέσεις εργασίας ο δήμαρχος Αριστοτέλη είπε: “Ο τουρισμός για εμάς αποτελεί μία ευκαιρία για οικονομική ανάπτυξη. Εμείς θέλουμε να κρατήσουμε τους ανθρώπους μας στην περιοχή, θέλουμε να δημιουργήσουμε μία παράλληλη ανάπτυξη. Ο τουρισμός είναι η απόλυτη συγκυρία για να μπορέσουν οι κάτοικοι να εργαστούν σε αυτόν τον τομέα, αλλά το δικό μας άγχος είναι η αύξηση και η μεγέθυνση της τουριστικής περιόδου ώστε να υπάρχουν περισσότερες και καλά αμειβόμενος και με μεγάλη διάρκεια, θέσεις εργασίας”.

thesstoday.gr

Διαβάστε επίσης