Ελλάδα

Γιατί θολώνουν τα παράθυρα του αυτοκινήτου το πρωί;- Πώς μπορώ να το αποτρέψω;

Σε αυτή τη «μεταβατική» για τον καιρό περίοδο, τα θολωμένα τζάμια το πρωί στο αυτοκίνητο είναι ένα φαινόμενο που κάνει όλο και πιο συχνά την εμφάνισή του.

 

 

Έστω και με μια σχετική καθυστέρηση το φθινόπωρο έχει αρχίσει σιγά-σιγά να κάνει την εμφάνισή του φέρνοντας μαζί του και εκείνα τα φαινόμενα που ταλαιπωρούν ελαφρώς τους οδηγούς αυτοκινήτου και απαιτούν από την πλευρά τους τη δέουσα προσοχή.

Από τα κλασικά σημάδια που δείχνουν στους οδηγούς ότι το φθινόπωρο είναι πλέον εδώ είναι το θόλωμα των τζαμιών του αυτοκινήτου, το οποίο παρατηρείται τις πρωινές ώρες.

Το θόλωμα του παρμπρίζ αλλά και των υπόλοιπων γυάλινων επιφανειών -πολλές φορές και των μεταλλικών- οφείλεται στα υψηλά επίπεδα υγρασίας που βρίσκονται στον αέρα τις πρωινές ώρες, ο οποίος είναι σχετικά πιο ζεστός σε σχέση με τις επιφάνειες του αυτοκινήτου.

Η διαφορά στη θερμοκρασία μεταξύ του αέρα που μεταφέρει υδρατμούς και των επιφανειών του αυτοκινήτου είναι εκείνη που οδηγεί στη συγκέντρωση υγρασίας εξωτερικά του παρμπρίζ: όταν ο αέρας έρχεται σε επαφή με τις επιφάνειες πραγματοποιείται άμεση συμπύκνωση των υδρατμών.

Η υγρασία που συγκεντρώνεται στα τζάμια του αυτοκινήτου αντιμετωπίζεται εύκολα από τον οδηγό. Το πρώτο βήμα είναι η χρήση των υαλοκαθαριστήρων για την απομάκρυνση του μεγαλύτερου μέρους της υγρασίας, η οποία ωστόσο θα κάνει ξανά την εμφάνισή της σύντομα, σε πολύ μικρότερο όμως βαθμό. Καλό είναι πριν ξεκινήσετε να σκουπίσετε όλα τα τζάμια του αυτοκινήτου -και τους καθρέπτες- με ένα καθαρό πανάκι μικροϊνών ώστε να έχετε άμεσα καλύτερη ορατότητα προς όλες τις κατευθύνσεις. Επίσης, αν διατηρείτε καθαρά τα τζάμια του αυτοκινήτου σας, τότε αυτά θα θολώνουν πολύ λιγότερο το πρωί αφού οι όποιοι ρύποι βρίσκονται πάνω στις επιφάνειες του αυτοκινήτου ενισχύουν τη συγκέντρωση υγρασίας. Για να αποτραπεί η επανεμφάνιση της υγρασίας στα τζάμια απαιτείται από τον οδηγό και η χρήση του air condition ώστε η θερμοκρασία του παρμπρίζ -του μπροστά αλλά και του πίσω- να φτάσει περίπου στα επίπεδα του περιβάλλοντος, κάτι που θα αποτρέψει τη συμπύκνωση των υδρατμών πάνω στο παρμπρίζ.

Όσο η θερμοκρασία του περιβάλλοντος πέφτει και πλησιάζουμε προς τον χειμώνα, τα τζάμια του αυτοκινήτου θα αρχίζουν να θολώνουν και εσωτερικά αφού τα τζάμια θα είναι πιο κρύα σε σχέση με τα χνώτα μας, τα οποία μεταφέρουν παράλληλα υδρατμούς στο παρμπρίζ.

Τα περισσότερα σύγχρονα αυτοκίνητα που είναι εξοπλισμένα με αυτόματο κλιματισμό έχουν συγκεκριμένο κουμπί στην κεντρική τους κονσόλα με σχετική ένδειξη, το οποίο με το που πατηθεί ξεκινά αυτόματα και η διαδικασία για να ξεθολώσουν τα τζάμια, μια διαδικασία που διαρκεί συνήθως μόλις μερικά δευτερόλεπτα.

carandmotor.gr

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης