Ελλάδα

Διυπουργική απόφαση για άμεση έκδοση των συντάξεων

Τον συντονισμό των ενεργειών των υπηρεσιών των Υπουργείων Εσωτερικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών για την έκδοση συντάξεων, συμφώνησαν οι υπουργοί κ.κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, Γιάννης Βρούτσης και Κυριάκος Πιερρακάκης, σε σύσκεψη που έγινε στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Οι υπουργοί αποφάσισαν να κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέπει την αυτοματοποιημένη λήψη δεδομένων από το Πληροφοριακό Σύστημα «Μητρώο Πολιτών», το οποίο θα εμπλουτισθεί με τον ΑΜΚΑ κάθε ασφαλισμένου, ώστε να επιτευχθεί η άμεση έκδοση συντάξεων. Στόχος είναι το 34,37% των συντάξεων, από την 1η Ιουνίου 2020 να εκδίδονται ψηφιακά.

Μετά τη σύσκεψη ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννης Βρούτσης δήλωσε:

«Με τη σημερινή συνάντηση των τριών υπουργών και τον συντονισμό των τριών υπουργείων κάνουμε το πρώτο μεγάλο βήμα στη μεγάλη μεταρρύθμιση που έχουμε σχεδιάσει: Τον ψηφιακό μετασχηματισμό του υπουργείου Εργασίας. Στην κατεύθυνση του να επιταχύνουμε το συντομότερο δυνατό την απονομή της σύνταξης και να φτάσουμε στον στόχος μας, την 1η Ιουνίου του 2020 το 34,37% των νέων συντάξεων να εκδίδονται ψηφιακά. Είναι μια μεγάλη διαρθρωτική αλλαγή, μια μεγάλη μεταρρύθμιση, η οποία γίνεται σήμερα με τη συνδρομή και τον συντονισμό των δύο υπουργών, του κ. Θεοδωρικάκου και του κ. Πιερρακάκη, τους οποίους ευχαριστώ πάρα πολύ. Ο συντονισμός της κυβέρνησης, η συνδρομή των υπουργών και η πολιτική πρωτοβουλία θα φέρουν πολύ γρήγορα καρπούς θεαματικούς που πραγματικά θα αλλάξουν το ρου της ιστορίας και στο υπουργείο Εργασίας και συνολικά στην κοινωνία, πάντα προς διευκόλυνση των πολιτών».

Δημοσιογράφος: Οι εκκρεμείς συντάξεις ξεμπλοκάρουν άμεσα;

Γιάννης Βρούτσης: Για τις εκκρεμείς συντάξεις έχουμε πει ότι θα ακολουθηθεί παράλληλη πορεία, μέσα από την οποία θα προσπαθήσουμε με ένα νέο οργανωτικό σχήμα διά μέσου του ανθρώπινου δυναμικού που βρίσκονται στο Υπουργείο Εργασίας να επιταχύνουμε τη διαδικασία απονομής τους. Αυτό αφορά το μεγάλο εγχείρημα, τη μεγάλη μεταρρύθμιση, το μέλλον.

Αλλάζουμε το μέλλον και αντιμετωπίζουμε μια παθογένεια δεκαετιών, μια παθογένεια που ήταν προσβλητική για τον πολίτη απέναντι από το κράτος που ζητούσε ως επαίτης μετά τον εργασιακό του βίο να πάρει τη σύνταξή του. Αυτό αντιμετωπίζουμε σήμερα. Με αυτή τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια θα καταφέρουμε και ένα τμήμα των εκκρεμών αυτών σημερινών συντάξεων να το εντάξουμε στην ψηφιακή απονομή.

Δημοσιογράφος: Γι’ αυτό υπάρχει χρονοδιάγραμμα; Για τις εκκρεμείς συντάξεις;

Γιάννης Βρούτσης: Υπάρχει αυτό που σας είπα πριν. Θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια με το υφιστάμενο οργανωτικό σχήμα και το ανθρώπινο δυναμικό που υπάρχει σήμερα στο Υπουργείο. Κάτι που δυστυχώς είχε εγκαταλειφθεί. Γι αυτό, δυστυχώς, με τα πρώτα στοιχεία τα οποία διαθέτουμε οι εκκρεμείς συντάξεις και υποθέσεις που αφορούν το Υπουργείο Εργασίας συνολικά ξεπερνούν τις 450.000.

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος δήλωσε:

«Ο στόχος της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να βάλει τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών. Γιατί οι πολίτες οφείλουν να σέβονται το κράτος αλλά και το κράτος πρέπει εμπράκτως να σέβεται τους πολίτες. Η συντονισμένη δουλειά των τριών Υπουργείων, που καθορίστηκε με τη σημερινή μας συνάντηση, αφορά στα θέματα που ανέφερε ο Υπουργός Εργασίας ο κ. Βρούτσης. Το Υπουργείο Εσωτερικών θα συνδράμει σε αυτή την προσπάθεια με νομοθετική παρέμβαση, η οποία θα αφορά τη χρήση του Μητρώου των Πολιτών, το οποίο υπάγεται ως ηλεκτρονική δομή στο Υπουργείο Εσωτερικών, νομοθετική παρέμβαση που θα γίνει αμέσως με το πολυνομοσχέδιο που από κοινού καταθέτουμε με τους συναδέλφους τις αμέσως επόμενες ημέρες και ταυτόχρονα θα γίνει οργανωτική προετοιμασία για να ανταποκριθούμε στο χρονοδιάγραμμα που προανέφερε ο κ. Βρούτσης».

Δημοσιογράφος: Αυτό είναι το πολυνομοσχέδιο; Σε αυτό θα ενταχθεί;

Τάκης Θεοδωρικάκος: Σε αυτό θα ενταχθεί, επαναλαμβάνω, η κατάλληλη νομοθετική τροπολογία που χρειάζεται προκειμένου να αξιοποιηθεί το Μητρώο Πολιτών του Υπουργείου Εσωτερικών και να μπει μέσα στα στοιχεία πληροφόρησης και ο ΑΜΚΑ (Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης).

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, δήλωσε:

«Από την πρώτη μέρα ζωής της νέας Κυβέρνησης μιλήσαμε για ένα νέο τρόπο, μια νέα προσέγγιση, σε σχέση με τα ψηφιακά έργα. Πιστεύουμε ότι η ψηφιακή πολιτική είναι μέσο. Μέσο για να κάνει τη ζωή των πολιτών απλούστερη και καλύτερη.
Σήμερα μιλήσαμε για την επιτάχυνση απονομής των νέων συντάξεων, ακούσατε τον αριθμό που ανέφερε ο Υπουργός Εργασίας, είναι πάρα πολύ συγκεκριμένος, μίλησε για το 34,37% της έκδοσης των νέων συντάξεων από την 1η Ιουνίου του 2020.
Το σχέδιο το οποίο έχει επιμεληθεί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας είναι πολύ συγκεκριμένο, θα πραγματοποιηθεί ακριβώς σε αυτές τις ημερομηνίες και αυτό θα είναι το πρώτο βήμα. Στην πορεία ο στόχος θα είναι ολοένα και περισσότερες συντάξεις να εκδίδονται αυθημερόν».

Δημοσιογράφος: Είναι εντυπωσιακά ακριβές αυτό το νούμερο. Πώς προκύπτει;

Γιάννης Bρούτσης: Το νούμερο αυτό προκύπτει μέσα από τη μελέτη που έχουμε κάνει, τον αριθμό των νέων συντάξεων που τους βλέπουμε μέσα από τον Ήλιο, ξέρετε πολύ καλά ότι στο Υπουργείο Εργασίας το 2012-2014 είχε γίνει αντίστοιχη δουλειά που, δυστυχώς, εμποδίστηκε μετά το 2015 να συνεχιστεί αυτός ο μεταρρυθμιστικός ρυθμός που είχαμε ξεκινήσει. Η σημερινή προσπάθεια θα μπορούσε να είχε γίνει και νωρίτερα. Δυστυχώς η προηγούμενη Κυβέρνηση σταμάτησε για τους γνωστούς ιδεοληπτικούς λόγους, τη μετεξέλιξη της μεταρρύθμισης την οποία εμείς σήμερα την παραλαμβάνουμε και την συνεχίζουμε όπως την αφήσαμε το 2014.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης