Ελλάδα

ΙΑΣΩ Θεσσαλίας: Σπάνιο περιστατικό λαπαροσκοπικής εκτομής συγγενούς αμαρτώματος

Ασθενής θήλυ,  24 ετών, με αυξημένο δείκτη μάζας σώματος, διεγνώσθη με παρουσία πολυλοβωτού μορφώματος οπισθο-ορθικού χώρου διαστάσεων 5 x 3 εκ., κατά τη διάρκεια απεικονιστικών εξετάσεων για διερεύνηση άλλης παθολογίας (κωλικός νεφρού).

Tο μόρφωμα χαρακτηρίστηκε ακτινοδιαγνωστικά ως συγγενές αμάρτωμα (Tailgut Cyst), ευρισκόμενο εντός του μεσο-ορθού, πλησίον του τοιχώματος του ορθού και σε επαφή με τον αριστερό ανελκτύρα μυ, εμφανίζοντας στοιχεία πιθανής φλεγμονώδους αντίδρασης. Η ασθενής ήταν ασυμπτωματική, εκτός της αναφοράς της περί επιτακτικής ανάγκης προς αφόδευση από ετών.

Κατόπιν αυτού και με δεδομένη την ανάγκη αποκλεισμού κακοήθειας ή κακοήθους εξαλλαγής μελλοντικά (που περιγράφεται εώς και στο 30% των περιπτώσεων), προγραμματίστηκε η εκτομή του μορφώματος, η οποία διενεργήθηκε με απόλυτη επιτυχία. Πραγματοποιήθηκε με ελάχιστα επεμβατική ενδοσκοπική χειρουργική μέθοδο, με τη δημιουργία ενός «τούνελ» στο μεσο-ορθό και με την ταυτόχρονη χρήση ειδικού συστήματος νευροφυσιολογικής παρακολούθησης για την πλήρη προστασία των κλάδων των νευρικών δομών της πυέλου, υπογαστρικού πλέγματος και ιερούς κλάδους.

Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε από τους Χειρουργός κ.κ. Ευάγγελο Καναβό, Διευθυντή της Α΄ Χειρουργικής Κλινικής, Δημήτριο Ζωσιμά και  Μάριο Κωνσταντίνο Κόκκαλη, Επιμελητές. Αναισθησιολόγος ήταν ο κ. Δήμος Χαραλαμπίδης.

Η ασθενής ανένηψε ομαλώς και εξήλθε την 2η μετεγχειρητική ημέρα ούσα πολύ καλά. Η μετεγχειρητική της πορεία μέχρι και σήμερα είναι ομαλή ενώ και η αφόδευσή της είναι πλέον φυσιολογική.

Το Παθολογοανατομικό πόρισμα επιβεβαίωσε την προεγχειρητική διάγνωση και απέκλεισε την παρουσία κακοήθειας.

Ένα σπάνιο εύρημα, με λιγότερα από 200 περιστατικά καταγεγραμμένα παγκοσμίως, αντιμετωπίστηκε επιτυχώς από την Α΄ Χειρουργική Κλινική ένα σπάνιο περιστατικό οπισθο-ορθικού συγγενούς αμαρτώματος, με μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο – λαπαροσκοπική χειρουργική – και με τη χρήση της καινοτόμου τεχνικής για την περιοχή της διεγχειρητικής νευροφυσιολογικής παρακολούθησης.

Για τη διενέργεια τέτοιου είδους λεπτών χειρουργικών χειρισμών απαιτείται εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία των ιατρών καθώς και ειδικός τεχνολογικός εξοπλισμός. Το ΙΑΣΩ Θεσσαλίας διαθέτει τις απαιτούμενες υποδομές και άριστο ιατρικό, επιστημονικό και νοσηλευτικό προσωπικό για να προσφέρει υποστήριξη σε τέτοιου είδους σπάνια περιστατικά.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης