Ελλάδα

Κυρ. Μητσοτάκης: Ντροπή να κατηγορούμαι ότι παρακολουθούσα υπουργούς

«Δεν υπάρχει κανένα απολύτως αποδεικτικό στοιχείο και δεν υπάρχει καμία σύνδεση με μένα», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εκφράζοντας τη βαθιά ενόχληση για το δημοσίευμα της εφημερίδας Documento, σημειώνοντας εμφατικά: «Ντροπή και αίσχος».

 

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «πίσω από τον κ. Βαξεβάνη κρύβεται ο κ. Τσίπρας, που θέλει να βουλιάξει τον τόπο στη λάσπη», σημειώνοντας ότι εάν ο εκδότης του Documento δεν φέρει στοιχεία θα είναι «εθνικά επικίνδυνος».

Πρόσθεσε ότι «δεν γίνεται η πολιτική αντιπαράθεση να πέφτει σε αυτό το επίπεδο, δεν γίνεται να κατηγορείται ο πρωθυπουργός ότι παρακολουθούσε υπουργούς του χωρίς αποδείξεις», σημειώνοντας ότι αποκλείει να «υπάρχει Έλληνας που πιστεύει ότι στον ελεύθερο χρόνο μου παρακολουθούσα τους υπουργούς της κυβέρνησης μου».

«Ουδέποτε ισχυρίστηκα ότι δεν υπάρχει κέντρο που χειρίζεται το κακόβουλο λογισμικό predator, αλλά είναι πολύ διαφορετικό αυτό, από το να κατηγορεί κάποιος τον πρωθυπουργό ότι ενορχηστρώνει αυτήν την παρακολούθηση», είπε ερωτηθείς σχετικά, σημειώνοντας ότι «από τη πρώτη στιγμή δεχθήκαμε ότι υπάρχει πρόβλημα, δεν γνωρίζουμε από που προέρχεται, θα ξεδιαλύνουμε αυτό το κουβάρι».

«Δεν γνωρίζω από ποιον γίνονται οι παρακολουθήσεις, πρέπει να το μάθουμε, δεν είναι η ΕΥΠ, που χειρίζεται κακόβουλα λογισμικά και εγώ δεν έχω καμία ανάμειξη», υπογράμμισε και επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα που θα απαγορεύσει ρητά τη χρήση κακόβουλων λογισμικών.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «προσωπική ευθύνη του πρωθυπουργού για παρακολούθηση των υπουργών δεν νοείται» και συμπλήρωσε: «Εδώ και επτά χρόνια στοχοποιούμαι διαρκώς με επιθέσεις λάσπης – η προσπάθεια εκσυγχρονισμού έχει ενοχλήσει πολλούς».

 

«Προκαλώ τον κ. Τσίπρα να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας»
Τόνισε δε ότι προκαλεί τον κ. Τσίπρα να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας. «Να μιλήσουμε για όλα στη Βουλή. Και να διαπιστώσουμε αν η κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Θα πάρει εκκωφαντική απάντηση», τόνισε για να συμπληρώσει: «Δεν θα αφήσω τη χώρα να βουλιάξει σε αυτό τον άθλιο βούρκο. Οφείλω να οδηγήσω τη χώρα με ασφάλεια σε εκλογές».

Ερωτηθείς σχετικά, είπε: «Κάνουμε ό,τι μπορούμε, δεν είναι εύκολη υπόθεση η διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών», ενώ κληθείς να σχολιάσει τον χρόνο των εκλογών τόνισε: «Οι εκλογές θα γίνουν το 2023, στην ώρα τους».

Και πρόσθεσε: «Δεν θα συρθώ σε εξελίξεις από επαγγελματίες εκβιαστές».

«Ορισμός της συκοφαντίας»
Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «ορισμό της συκοφαντίας» τα δημοσιεύματα, λέγοντας: «Η περίπτωση Novartis είναι ακριβώς ίδια υπόθεση. Δέκα άνθρωποι κρεμάστηκαν στα μανταλάκια για να αθωωθούν στη συνέχεια».

Σε ερώτηση για την απομάκρυνση του κ. Δημητριάδη είπε: «Δεν τηρήθηκαν οι διαδικασίες. Ανελήφθησαν οι ευθύνες, απομακρύνθηκαν άνθρωποι, διορθώνουμε τη λειτουργία της ΕΥΠ».

«Οφείλουμε όλοι να κάνουμε αυτό που πρέπει να ρίξουμε φως σ’ αυτή την υπόθεση. Το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, αλλά παγκόσμιο», τόνισε.

«Δεν είμαστε αντικείμενα εκβιασμού»
Ο κ. Μητσοτάκης κλήθηκε να απαντήσει στις χθεσινές δηλώσεις της διοίκησης του Ολυμπιακού περί εγκληματικής οργάνωσης και τόνισε: «Ο Ολυμπιακός πήρε τρία πρωταθλήματα, αν δεν κάνω λάθος με 26, 19 και 18 βαθμούς διαφορά από τον δεύτερο, τα τελευταία τρία χρόνια. Πού ακριβώς ήταν αυτή η εγκληματική οργάνωση τότε; Αυτό ως προς το συγκεκριμένο σχόλιο, το οποίο περιμένω να καταδικαστεί με απόλυτη σαφήνεια από τη διοίκηση της ομάδος».

«Κάποιοι έχουν μπλέξει τους ρόλους τους ρόλους εδώ. Κάποιοι θεωρούν ότι επειδή μπορεί να έχουν μία ομάδα ή να ελέγχουν κάποια μέσα μαζικής ενημέρωσης ή ενδεχομένως και τα δύο, να θεωρούν ότι μπορούν να εκβιάζουν, να υπαγορεύουν στην κυβέρνηση, να υπονομεύουν -αλλάζοντας απόψεις από τη μία μέρα στην άλλη- τη διαδρομή της χώρας», σημείωσε και υπογράμμισε:

«Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε εδώ ότι οι ρόλοι του καθενός είναι απόλυτα καθορισμένοι. Η κυβέρνηση έχει λαϊκή νομιμοποίηση. Εκλεγόμαστε από τον λαό. Θέλουμε τους επιχειρηματίες συμμέτοχους στην προσπάθεια προόδου της χώρας. Δεν είναι όμως ούτε υποβολείς μας, ούτε είναι φορείς των δικών τους συμφερόντων που πιέζουν την κυβέρνηση για να γίνει το δικό τους χατίρι».

«Άρα, το μήνυμα το οποίο στέλνω προς κάθε κατεύθυνση είναι ότι η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά ούτε δεχόμαστε πιέσεις, ούτε είμαστε αντικείμενα εκβιασμού. Και καλά θα κάνουν όλοι να αναλογιστούν ποιοι είναι οι ρόλοι τους», κατέληξε.

Διαβάστε επίσης