Ελλάδα

Κύκλωμα πωλούσε μωρά κι ωάρια

Οργανωμένο κύκλωμα παράνομων υιοθεσιών και εμπορίας ωαρίων έφερε στο φως έρευνα της αστυνομίας στη Θεσσαλονίκη.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν, στη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης, δώδεκα άτομα, μεταξύ αυτών ένας δικηγόρος και μία γιατρός, ενώ η δικογραφία περιλαμβάνει περισσότερα από 60 άτομα. Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι τρεις γυναίκες, Γεωργιανής καταγωγής, στις οποίες αποδίδεται πρωταγωνιστικός ρόλος.

Κατά τις ίδιες πηγές, η πολύμηνη έρευνα των αστυνομικών αποκάλυψε ολόκληρη «φάμπρικα» παράνομων υιοθεσιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη δικογραφία περιγράφονται δεκάδες περιπτώσεις γυναικών από τη Βουλγαρία, που, συνοδεία φερόμενων ως μελών του κυκλώματος, έρχονταν στην Ελλάδα για να γεννήσουν κατά παραγγελία, ενώ στη συνέχεια τα νεογνά δίδονταν έναντι αμοιβής σε άτεκνα ζευγάρια.

Το κόστος της παράνομης ιδιωτικής υιοθεσίας έφτανε ακόμη και τις 25.000 ευρώ, περιλαμβάνοντας, εκτός από την «τιμή» του νεογνού, και τα έξοδα τοκετού κ.ά. Ανάλογα με το φύλο του παιδιού και τα χαρακτηριστικά του, ο «τιμοκατάλογος» διαφοροποιούνταν.

Η έρευνα των διωκτικών αρχών ξεσκέπασε και μία δεύτερη, εξίσου «χρυσοφόρα» δραστηριότητα του κυκλώματος, το εμπόριο ωαρίων. Η δικογραφία αναφέρεται σε περιπτώσεις νεαρών αλλοδαπών γυναικών που έδιναν επί χρήμασι τα ωάριά τους και στη συνέχεια οι εμπλεκόμενοι στο κύκλωμα τα πωλούσαν. Στην περίπτωση της εμπορίας ωαρίων φαίνεται πως υπάρχει εμπλοκή και ιδιωτικών κλινικών που ασχολούνται με την εξωσωματική γονιμοποίηση.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν το μεσημέρι στην εισαγγελέα ποινικής δίωξης, που τους παρέπεμψε να απολογηθούν στην Α’ τακτική ανακρίτρια Θεσσαλονίκης, από την οποία πήραν προθεσμία για να απολογηθούν, κατά περίπτωση, την Παρασκευή και το Σάββατο.

Διαβάστε επίσης