Ελλάδα

Μάσκες παντού και… άλλα μέτρα ανακοινώνονται σήμερα

Η συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων θα βασιστεί στα στοιχεία της επιδημιολογικής κατάστασης που διαμόρφωσε κατά τη χθεσινή της συνεδρίαση η υποεπιτροπή των επιδημιολόγων. Σύμφωνα με αυτήν, η κυκλοφορία του κορωνοιού είναι ήπια στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας, με την Αττική και την Κρήτη να βρίσκονται σε μεγάλη έξαρση. Επίσης, ανησυχητική άνοδος των κρουσμάτων καταγράφεται σε νησιά, με τη Μύκονο να βρίσκεται στο “πορτοκαλί” σε επίπεδο επιδημιολογικού συναγερμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί δεν αποφάσισαν να “χρωματίσουν” κάποια περιοχή στο “κόκκινο”, που αυτόματα σημαίνει μέτρα όπως:

απαγόρευση βραδινής κυκλοφορίας από τις 12 τα μεσάνυχτα, λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος χωρίς αναπαραγωγή μουσικής, αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως συναυλίες, εμποροπανήγυρεις, live πάρτι, καθώς και απαγόρευση κάθε είδους συνάθροιση πολιτών άνω των εννέα ατόμων.

Τα μέλη της Επιτροπής θα επικεντρωθούν στο πλέγμα μέτρων που μπορεί να ξεδιπλωθεί για να ανακόψει την εκθετική πορεία της επιδημίας.

Στο πλαίσιο αυτό, θεωρείται σχεδόν βέβαιη η εισήγηση για την επαναφορά της μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους και για όλους τους πολίτες, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, όπως ίσχυε και πριν από δύο εβδομάδες. Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων είχε σταθμίσει τα διαφορετικά τότε επιδημιολογικά δεδομένα και είχε καλέσει τους πολίτες να κινούνται χωρίς μάσκα σε εξωτερικούς χώρους όταν δεν υπάρχει συγχρωτισμός. Η κατάσταση που επικρατεί πλέον δεν δικαίωσε τους επιστήμονες και την κυβέρνηση που πίστευαν ότι οι πολίτες είχαν λαβει σωστά το μήνυμα για τη χρήστη της μάσκας.

Επίσης, οι ειδικοί πρόκειται να ζητήσουν αυξημένο έλεγχο (testing), ενδεχομένως περισσότερα self tests ειδικά για τους νέους πολίτες στους οποίους εντοπίζονται και τα περισσότερα περιστατικά. Επιπλέον, πιθανή είναι η επέκταση του μέτρου του υποχρεωτικού μοριακού ή rapid τεστ για όσους δεν έχουν και τις δύο δόσεις του εμβολίου (και έχουν παρέλθει 14 ημέρες) και για τις μετακινήσεις στην ηπειρωτική χώρα.

Τις σχετικές ανακοινώσεις σε σχέση με όσα εισηγηθούν οι επιστήμονες θα κάνει στην απογευματινή ενημέρωση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Διαβάστε επίσης