Ελλάδα

Μερόπη Τζούφη: «Το υπουργείο Παιδείας θέτει εμπόδια στην ενίσχυση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας»

Συνολική κριτική στην πολιτική της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας ασκεί η Μερόπη Τζούφη, αναπληρωτής τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Ιωαννίνων, με τη συνέντευξη που παραχωρεί στη larissanet. «Η βασική πολιτική της κυβέρνησης μέχρι τώρα είναι η ξεθεμελίωση θετικών μεταρρυθμίσεων που σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά η κ. Τζούφη, ενώ προσθέτει ότι «η κυβέρνηση οδηγεί στην αποδυνάμωση του δημόσιου σχολείου και του πανεπιστημίου, δημιουργεί φραγμούς, περιορίζει την πρόσβαση και μειώνει την κοινωνική κινητικότητα. Παράλληλα, λειτουργεί υπέρ του σκιώδους και ανταγωνιστικού συστήματος της ιδιωτικής εκπαίδευσης». Σε ότι αφορά το τοπικό Πανεπιστήμιο η Μερόπη Τζούφη εκτιμά ότι «η Θεσσαλία έχει ένα μεγάλο, σύγχρονο Πανεπιστήμιο υψηλής επιστημονικής ποιότητας και σύγχρονων γνωστικών αντικειμένων. Ωστόσο, η πολιτική του υπουργείου Παιδείας θέτει εμπόδια».

Επίσης η κα Τζούφη τονίζει: «Παρά το σχετικά σύντομο διάστημα της Νέας Δημοκρατίας στη διακυβέρνησης της χώρας, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει αναλάβει μια σειρά από πρωτοβουλίες που φανερώνουν το σχέδιο της συντηρητικής παράταξης για την Παιδεία.

Οι πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες, οι οποίες προωθήθηκαν δίχως την απαραίτητη διαβούλευση και συζήτηση στη Βουλή, αφορούσαν την αναστολή λειτουργίας των 67 δωρεάν Διετών Προγραμμάτων των Πανεπιστημίων για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ, την κατάργηση της ελεύθερης πρόσβασης στα ΑΕΙ, την κατάργηση της Νομικής Σχολής στην Πάτρα και την αναστολή λειτουργίας των 37 νέων πανεπιστημιακών τμημάτων ανά τη χώρα.

Επιπρόσθετα, δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τη διαδικασία των 4.500 μόνιμων προσλήψεων της ειδικής αγωγής εντός του 2019, δε χρησιμοποίησε τη διαθέσιμη τεχνογνωσία ώστε να καλύψει εγκαίρως τα εκπαιδευτικά κενά, καθυστέρησε χαρακτηριστικά να λειτουργήσει τα προγράμματα «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ» και «Τάξη Μαθητείας», ενώ η εκπαίδευση και η ένταξη των προσφύγων έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα.

Μεταξύ άλλων, τοποθέτησε αποτυχημένους πολιτευτές, συγγενείς και φίλους στις διοικήσεις των εποπτεύομενων φορέων του υπουργείου.

Συνακόλουθα, η βασική πολιτική της κυβέρνησης μέχρι τώρα είναι η ξεθεμελίωση θετικών μεταρρυθμίσεων που σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, με στόχο την ενίσχυση και αναβάθμιση του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος στο σύνολό του.

Η πρόσφατη ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2020 επιβεβαιώνει το πολιτικό σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας, με τις δημόσιες δαπάνες να καθηλώνονται ουσιαστικά σε επίπεδα μνημονίου, παρά τις διαρκείς αυξήσεις επί ΣΥΡΙΖΑ από το 2015 και έπειτα και εν μέσω δημοσιονομικού καταναγκασμού.

Η Υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως, κατά τη σχετική συζήτηση στη Βουλή, προσπάθησε με αοριστολογίες και κατηγορίες προς την αξιωματική αντιπολίτευση να εξιδανικεύσει την πραγματικότητα. Ωστόσο, η πραγματικότητα των αριθμών και των προβλεπόμενων δημόσιων δαπανών φανερώνει τη δημοσιονομική υποχώρηση στα οικονομικά της Παιδείας, ακόμα και σε σχέση με τη μνημονιακή περίοδο».

Aναλυτικά η συνέντευξη στην έντυπη larissanet που κυκλοφορεί σήμερα.

Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Διαβάστε επίσηςNEWSLETTER

Ενημερωθείτε πρώτοι για τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορτάζ και παρασκήνιο