Ελλάδα

Μωβ μέδουσες: Σε ποιες ελληνικές παραλίες εντοπίζονται [χάρτης]

Εξακολουθούν και παραμένουν οι μωβ μέδουσες στις ακτές της Ελλάδας, ενώ υπενθυμίζεται πως το τσίμπημά τους θεωρείται ιδιαίτερα επώδυνο και επικίνδυνο και σε περίπτωση που συμβεί συστήνονται αυστηρές οδηγίες ειδικών.

Στην ιστοσελίδα inaturalist.org παρέχονται πληροφορίες και αναλυτικός χάρτης, όπου απεικονίζονται οι περιοχές, στις οποίες είναι πιο έντονη η παρουσία τους. Μάλιστα, στον ίδιο ιστότοπο υπάρχει η δυνατότητα εντοπισμού και άλλων θαλάσσιων οργανισμών ανά τον κόσμο, ανάμεσα στις οποίες και η μεσογειακή μέδουσα, η γαλάζια μέδουσα και άλλα είδη.

Μωβ μέδουσες: Σε ποιες ελληνικές παραλίες εντοπίζονται [χάρτης]-1

Όπως φαίνεται, το τελευταίο 10ήμερο η μεγαλύτερη συγκέντρωση μωβ μεδουσών παρατηρείται στον Αργοσαρωνικό, ενώ στο «κόκκινο» είναι και οι περιοχές σε Αργολικό και Κυκλάδες, Ιόνιο, Νότια Πελοπόννησο, στα Βόρειο-δυτικά της Κρήτης και στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής.

Μέχρι στιγμής, καθαρά είναι τα νησιά του Αιγαίου Πελάγους, ενώ δεν έχουν υπάρξει καθόλου αναφορές για το Βόρειο Αιγαίο (Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Ικαρία και Σάμος), όπως και για τον Κορινθιακό.

Μωβ μέδουσες: Σε ποιες ελληνικές παραλίες εντοπίζονται [χάρτης]-1

Για την εβδομάδα που έρχεται, όπως αναφέρει το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποκοιλότητας, λόγω των ισχυρών βορειάδων ενδέχεται οι μωβ μέδουσες να επεκταθούν και σε άλλα νησιά των Νότιων Κυκλάδων, καθώς και σε περιοχές που μέχρι πρότινος δεν είχαν πρόβλημα.

​Πάντα, όμως, εξαρτάται και από το που θα τις μετακινήσουν τα θαλάσσια ρεύματα της εκάστοτε περιοχής.

Διαβάστε επίσης