Ελλάδα

«Ντουμάνιασαν» την ατμόσφαιρα τζάκια και σόμπες τις πρώτες ημέρες του 2020

Êáðíüò âãáßíåé áðü êáìéíÜäá ôæáêéïý óå óðßôé óôçí ðüëç ôùí ÔñéêÜëùí. (EUROKINISSI/ÈÁÍÁÓÇÓ ÊÁËËÉÁÑÁÓ)

Τι δείχνουν τα στοιχεία από τις μετρήσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τη Λάρισα – Έρχονται νέοι σταθμοί μέτρησης

Του Πάνου Γαρουφαλιά

Είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες ημέρες λόγω του κρύου είχαμε αέρια ρύπανση σε υψηλά επίπεδα καθώς φαίνεται ότι οι Λαρισαίοι άναψαν τα τζάκια και τις σόμπες καθώς στην περιοχή μας καταγράφηκαν θερμοκρασίες που ιδίως τις πρωινές και μεταμεσονύκτιες ώρες έφτασαν έως και τους -7 βαθμούς Κελσίου. Βέβαια στην εξίσωση της επιπλέον μόλυνσης για την ατμόσφαιρα θα πρέπει να υπολογίσουμε ότι σε πολλές περιπτώσεις επιβαρύνουν και καυστήρες πετρελαίου που πιθανόν δεν έχουν συντηρηθεί. Τα στοιχεία που μας δίνει ο Σταθμός μέτρησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης που βρίσκεται στην ταράτσα του κτιρίου της Περιφέρειας στο κέντρο της πόλης είναι αποκαλυπτικά της όλης κατάστασης. Μάλιστα η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός αναμένεται να τοποθετήσουν εντός του 2020 άλλους δύο τέτοιους σταθμούς μέτρησης εντός της Λάρισας- πιθανόν και σε περιοχές εκτός του κέντρου- ώστε πλέον να μπορούμε να δούμε τις περιοχές που έχουμε πιο αυξημένη αέρια ρύπανση συγκρίνοντας τα στοιχεία. Ακόμη δεν έχουν αποφασιστεί τα σημεία που θα τοποθετηθούν.

Τι δείχνουν οι μετρήσεις για την αύξηση της αέριας ρύπανσης

Σύμφωνα με τα στοιχεία του τελευταίου μήνα που έχουμε στα χέρια μας από τις μετρήσεις φαίνεται ότι από τις αρχές του χρόνου τουλάχιστον για τρεις ημέρες είχαμε σημαντικές υπερβάσεις στην μόλυνση της ατμόσφαιρας στην πόλη. Μιλάμε για υπερβάσεις, που κατά μέσο όρο ξεπέρασαν τα 100 μg/m3, που στην ουσία είναι το όριο για συστάσεις στον πληθυσμό καθώς  συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες παρουσιάζουν αναπνευστικά προβλήματα. Τέτοιες υπερβάσεις καταγράφονται στις 4, 11 και 12 Ιανουαρίου.

Στις 4 Ιανουαρίου ο σταθμός καταγράφει κατά μέσο όρο 109 μg/m3 στην ατμόσφαιρα της Λάρισας. Την υψηλότερη μέτρηση του τελευταίου μήνα. Όμως αν δούμε ανά ώρα τα αποτελέσματα από το απόγευμα η μέτρηση δείχνει να ανεβαίνει ο δείκτης στα 104 μg/m3 και τα μεσάνυχτα προς την 5η Ιανουαρίου να είναι 209 μg/m3! Την ίδια ημέρα, τις μεσημβρινές ώρες, επίσης καταγράφονται συγκεντρώσεις που ξεπερνούν τα 100 μg/m3.

Το διήμερο όμως που η μόλυνση χτύπησε «κόκκινο» είναι τα περασμένο Σαββατοκύριακο. Στις 11 Ιανουαρίου ο σταθμός κατέγραψε αέρια μόλυνσης που έφτανε κατά μέσο όρο τα 104 μg/m3. Όμως στη 1 τα ξημερώματα της ίδιας ημέρας η μόλυνση εκτοξεύτηκε στα 195 μg/m3, αλλά και στις 10 το βράδυ έδειχνε 161 μg/m3.

Στις 12 Ιανουαρίου τα στοιχεία κατά μέσο όρο δείχνουν μόλυνση που έφτασε κατά μέσο όρο τα 101 μg/m3. Αλλά στη 1 τα ξημερώματα ο δείκτης έδειξε 171 μg/m3 και 173 μg/m3, αντίστοιχα στις 3 το μεσημέρι.

Είναι χαρακτηριστικό όμως ακόμη και σε ημέρες, που η μέτρηση είναι κάτω από τα 100 μg/m3, που είναι όριο όπου οι αρχές προβαίνουν σε συστάσεις είχε για κάποιες ώρες -κυρίως βραδινές- υπερβάσεις αυτού του ορίου.

Ως όριο επιφυλακής πάντως ορίζονται κατά μέσο όρο τα 150 μg/m3 ανά ημέρα.

Υπερβάσεις στις 4,11 και 12 Ιανουαρίου

larissanet.gr

Διαβάστε επίσηςNEWSLETTER

Ενημερωθείτε πρώτοι για τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορτάζ και παρασκήνιο