Ελλάδα Ροή

Παράταση του lockdown-Κλειστά καταστήματα και κουρεία από Δευτέρα

trikalavoice.gr

Από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου ανοίγουν τα δημοτικά σχολεία, τα νηπιαγωγεία και οι παιδικοί σταθμοί, τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, λέγοντας ότι «θα πορευτούμε όπως και η υπόλοιπη Ευρώπη, θα προχωράμε βήμα βήμα και με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών».

Όπως τόνισε, διατηρούνται σε ισχύ όλα τα υπάρχοντα μέτρα πρόληψης (μάσκες, αντισηπτικά, κλπ).

Για τις περιοχές όπου υπάρχει σκληρό lockdown, κάλεσε τους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί.

Παραμένει σε ισχύ η αναστολή λειτουργίας του λιανικού εμπορίου, των κομμωτηρίων και των κέντρων περιποίησης νυχιών.

Η καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε από τις 11 Ιανουαρίου ανοίγουν τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία για δια ζώσης διδασκαλία, επισημαίνοντας «η εκπαίδευση αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα», καθώς «τίποτα δεν αντικαθιστά την εκπαίδευση με φυσική παρουσία», διότι έχει τεράστια «σημασία για την ψυχική υγεία των παιδιών μας». Συμπλήρωσε δε ότι «δεν παρατηρείται μετάδοση στα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης».

Αναφορικά με την δευτεροβάθμια εκπαίδευση, είπε ότι «στόχος να ανοίξουμε στο μέλλον εφόσον έχουμε μείωση των κρουσμάτων», καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχει ανησυχία.

Η κ. Παπαευαγγέλου υπογράμμισε ότι «από τα στοιχεία παρατηρούμε ότι υπάρχει μια σταθεροποίηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων», σημειώνοντας ότι «το μεγάλο στοίχημα είναι η διατήρηση του χαμηλού επιδημιολογικού φορτίου».

Η ίδια τόνισε ότι παρατηρείται «μια μικρή αλλά όχι σημαντική μείωση στον αριθμό των νοσηλευόμενων».

«Πρέπει πάση θυσία να διορθώσουμε τη διασπορά που σημειώθηκε την περίοδο των γιορτών», καθώς διαφορετικά ενδέχεται να επιστρέψουμε στην κατάσταση του Νοεμβρίου».

ΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

Mε τα ίδια μέτρα προστασίας, 15 άτομα το πολύ σε κάθε δίκη και με απόσταση 1,5 μέτρων μεταξύ των παρευρισκομένων, τα δικαστήρια θα συνεχίσουν και από Δευτέρα να υπολειτουργούν λόγω πανδημίας.

Όμως με νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση που αναμένεται  διευρύνεται ο αριθμός των δικών που μπορεί να διεξάγονται στα ποινικά δικαστήρια, καθώς ορίζεται, ότι θα γίνονται οι δίκες για κακουργήματα που παραγράφονται ως το τέλος του 2023 και πλημμελήματα που παραγράφονται ως το τέλος του 2022.

Επίσης συνεχίζεται η εξαίρεση και θα συνεχίσουν να εκδικάζονται οι υποθέσεις που έχουν προσωρινά κρατούμενους για τους οποίους λήγουν τα 18μηνα προσωρινής κράτησης και κινδυνεύουν να βγουν από τη φυλακή.

Σημαντικός είναι ο αριθμός στις αστικές υποθέσεις που θα μπορούν να δικάζονται από Δευτέρα, καθώς πλέον προβλέπεται ότι όλες οι υποθέσεις της λεγομένης εκουσίας δικαιοδοσίας, δηλαδή εργατικές, οικογενειακού δικαίου, αστικών αξιώσεων και άλλες, θα εκδικάζονται απλά δεν θα εξετάζονται στο ακροατήριο μάρτυρες και όλα θα είναι γραπτά.

Το ίδιο θα γίνεται και με τα ασφαλιστικά μέτρα. Θα δικάζονται χωρίς εξέταση μαρτύρων η οποία θα γίνεται εκτός δικαστηρίου και θα προσκομίζεται.

Επίσης στις ποινικές υποθέσεις θα δικάζονται για όσες έχει γίνει αναίρεση και πρέπει να ξαναγίνουν.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης