Ελλάδα

Πώς υποδέχονται το «δώρο της ζωής» οι πολύπειρες μαίες του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας

Στις 5 Μαΐου, γιορτάζεται κάθε χρόνο διεθνώς η ημέρα της Μαίας/Μαιευτή. Τέσσερις κυρίες, που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους σε μια από τις πιο χαρμόσυνες νοσηλευτικές ειδικότητες, μας συστήνουν τη δουλειά τους στο πιο σύγχρονο ιατρικό περιβάλλον της Κεντρικής Ελλάδας, το νοσοκομείο του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας. Πρόκειται για τον πλέον κατάλληλο χώρο για μια τέτοιου είδους παρουσίαση εξαιτίας της μεγάλης εμπειρίας που βαραίνει το όνομά του, γιατί ένα μαιευτήριο της Αθήνας με 25 χρόνια παρουσίας, μετέφερε την τεχνογνωσία του στο κέντρο της Ελλάδας.

 

Οι κυρίες Μπαγιώτη Ευαγγελία, Προϊσταμένη στην αίθουσα τοκετών, Βερετζιώτη Ιωάννα, Προϊσταμένη στον μαιευτικό όροφο, Γραμματικού Κωνσταντίνα, Σύμβουλος γαλουχίας και εκπαιδεύτρια και Χάκκα Ανδρομάχη, Προϊσταμένη στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών, έχουν επανδρώσει η κάθε μια τους διαφορετικά τμήματα στη Μαιευτική Κλινική του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας.

«Η μαιευτική είναι τέχνη», επισημαίνει η κα Χάκκα. «Έχει να κάνει με την ανάσα της ζωής, με το χαμόγελο, το ρυθμό της, με το ταξίδι. Έχει να κάνει με ένα θαύμα, γιατί αυτό είναι η γέννα. Κάθε γέννα είναι ένα ξεχωριστό, μοναδικό, θαύμα», εξηγεί, δίνοντας τη σκυτάλη στην κα Μπαγιώτη, η οποία κουβαλάει στην πλάτη της δεκαετίες μάχης στο χώρο. «Αυτό το επάγγελμα, αν δεν το αγαπάς, τότε είναι καλύτερα να μην το κάνεις. Το επάγγελμα αυτό απαιτεί πολλές θυσίες, απαιτεί αγάπη και δοτικότητα στις γυναίκες. Αν το βλέπεις καθαρά για βιοποριστικούς λόγους, είναι καλύτερο να αλλάξεις επάγγελμα».

Όλες τους, ενώ έχουν τελειώσει τη Μαιευτική, έχουν λάβει διαφορετικές εξειδικεύσεις στον χώρο εργασίας, οι οποίες προέκυψαν μετά από πολλά χρόνια δουλειάς στο αντικείμενο. Προέκυψαν με βάση την εξέλιξή τους και την εμπειρία χρόνων.

«Επειδή η γυναίκα όταν έρχεται να γεννήσει θέλει ένα ευχάριστο περιβάλλον, θέλει έναν άνθρωπο να της χαμογελάει, να είναι δίπλα της. Δεν έρχεται ως ασθενής, αλλά για να ζήσει μια μοναδική εμπειρία όσο το δυνατόν πιο ευχάριστα, να φύγει με τις πιο όμορφες αναμνήσεις. Δυστυχώς τα περισσότερα νοσοκομεία δεν μπορούν να ικανοποιήσουν αυτή την ανάγκη, το ΙΑΣΩ Θεσσαλίας μπορεί, εξηγεί η κα Μπαγιώτη, συμπληρώνοντας: «Μπαίνεις στο νοσοκομείο για έναν πολύ ευχάριστο λόγο και θες όλα γύρω σου να αποπνέουν μια ομορφιά».

«Στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας, δηλαδή στη γεωγραφική περιοχή της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Ελλάδας, μπορούμε να προσφέρουμε τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια και στα νεογνά και στη μητέρα. Αν συμβεί το οποιοδήποτε επικίνδυνο περιστατικό μπορούμε να παράσχουμε βοήθεια 100%», εξηγεί η κα Βερετζιώτη

«Είμαι εδώ για να δώσω, να προσφέρω, να είμαι δίπλα στη μαμά και στο νεογνό, να της κρατάω το χέρι, να τη στηρίξω ψυχολογικά και συναισθηματικά. Θέλω, φεύγοντας από τη δουλειά, να είμαι γεμάτη εμπειρίες και να αισθάνομαι πως έχω προσφέρει», λέει η κα Βερετζιώτη. «Κάνουμε ένα επάγγελμα που πάντα σου δίνει κάτι. Οι εμπειρίες που αποκτάς είναι αμέτρητες. Μετά από τόσα χρόνια εμπειρίας στον χώρο, δεν αλλάζουμε με τίποτα αυτή τη ζεστασιά, αυτή γαλήνη και το χαμόγελο που δίνει η αγκαλιά ενός μωρού», συμπληρώνει η κα Γραμματικού.

«Πολλές φορές έρχεται στο μυαλό μου πως εγώ, η μαία, είμαι και μητέρα. Δηλαδή εκείνη την ώρα που θα δω μια κοπέλα να γεννάει, έχοντας ζήσει το γεγονός και έχοντας νιώσει το ίδιο συναίσθημα, αισθάνομαι πως αυτή η γυναίκα μπορεί να είναι η δική μου κόρη. Ζούμε το γεγονός με πολύ έντονα συναισθήματα».

«Η μαία που έχει γίνει μητέρα μπορεί να μπει στην ψυχολογία της μέλλουσας μητέρας καθώς έχει βιώσει και αυτή τις ίδιες καταστάσεις, τον πόνο και τις ωδίνες του τοκετού, οπότε αντιλαμβάνεται και αισθάνεται αυτό που νιώθει και η γυναίκα που ετοιμάζεται να φέρει στον κόσμο ένα μωρό. Φυσικά όμως αυτό είναι πρωτίστως θέμα ανθρώπου και επαγγελματία, καθώς η δουλειά είναι και οφείλουμε να γίνεται με τρόπο καθ’ όλα επαγγελματικό», εξηγεί η κα Βερετζιώτη.

«Η μαία είναι εκείνη που θα είναι δίπλα στην έγκυο γυναίκα σε όλη την πορεία του τοκετού, σε όλα τα στάδια, και όταν θα κρίνει πως κάτι είναι επείγον θα καλέσει τον γιατρό για να το αντιμετωπίσουν. Είναι εκπαιδευμένη γι’ αυτό. Έχει τις γνώσεις, την παιδεία. Να επισημάνω επιπλέον πως στο εξωτερικό ένας μεγάλος αριθμός τοκετών ολοκληρώνονται από τις μαίες».

«Το ΙΑΣΩ Θεσσαλίας είναι ένα πλήρως εξοπλισμένο ιδιωτικό νοσοκομείο που παρέχει τα πάντα. Οι γυναίκες έχουν ιατρική κάλυψη επί 24ωρου βάσεως απ’ όλες τις ειδικότητες. Ανά πάσα στιγμή μπορούμε να καλέσουμε οποιαδήποτε ειδικότητα. Επειδή όλες μας έχουμε δουλέψει επί χρόνια σε κλινικές ή και σε δημόσια νοσοκομεία, πλέον βιώνουμε μια τέλεια κατάσταση, η οποία δεν έχει καμία σχέση με όλα τα προηγούμενα. Πέραν της ξενοδοχειακής κάλυψης, η οποία είναι άριστη, στέκομαι ιδιαίτερα στο ζήτημα της ασφάλειας. Πρέπει να καλύπτεις ιατρικά τη γυναίκα 100% σε περίπτωση που συμβεί κάτι καθώς και το μωρό της. Εδώ σε ένα λεπτό έχεις όλες τις ειδικότητες δίπλα σου. Νεογνολόγους, Μονάδα Εντατικής Νεογνών, αιμοδοσία, τα πάντα», αναλύει η κα Μπαγιώτη.

«Τα πρώτα λεπτά σε ένα νεογνό που πάσχει από κάποια ασθένεια μπορεί να αποβούν καθοριστικά για την πορεία της ζωής του. Εμείς δουλεύουμε για το προσδόκιμο της ζωής του εκείνη την ώρα. Αυτό λοιπόν μπορεί να επιτευχθεί στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας. Μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, νεογνολόγους, έμπειρο προσωπικό, Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Νεογνών. Αντιμετωπίζουμε άμεσα οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιαστεί», επισημαίνει η κα Χάκκα.

 «Η μαία που έχει υπομονή και επιμονή. Που αγαπάει τη γυναίκα, που έχει ενσυναίσθηση. Φυσικά αυτή που ενημερώνεται συνεχώς και διαθέτει οξυδέρκεια, ψυχραιμία, παρατηρητικότητα. Να μπορεί να προβλέψει το χειρότερο και να διαθέτει την απαραίτητη εμπειρία. Η μαία είναι τα μάτια και τα αυτιά του γιατρού. Μια καλή μαία στην ανάγκη πρέπει να έχουν το χέρι μιας κυρίας, την καρδιά ενός λιονταριού και το μυαλό ενός αετού», προσθέτει η κα Βερετζιώτη.

«Το επείγον στη μαιευτική είναι ραγδαίο. Μπορεί όλα να στραβώσουν μέσα σε δευτερόλεπτα. Αντιμετωπίζεις, για παράδειγμα, τον κίνδυνο να χαθεί η μητέρα και το παιδί. Εκείνη την ώρα λοιπόν θα πρέπει να οργανώσεις τα πάντα μέσα σε δευτερόλεπτα. Να κινητοποιήσεις τους πάντες, όλα τα τμήματα, γνωρίζοντας εκ των προτέρων πως κάθε λεπτό είναι πολύτιμο», εξηγεί η κα Χάκκα.

«Ο ρόλος μας είναι καθοδηγητικός. Με καθαρό μυαλό οφείλουμε να δώσουμε τις εντολές που θα αποσυμφορήσουν την ένταση. Και φυσικά να πάρουμε το στρες από τη γυναίκα που βιώνει όλη αυτή την κατάσταση. Όποιος δεν μπορεί να διαχειριστεί αυτές τις καταστάσεις απλά εγκαταλείπει το επάγγελμα», συμπληρώνει η κα Μπαγιώτη.

 

Διαβάστε επίσης