Ελλάδα

Σεισμός 4,3 Ρίχτερ στην Αθήνα

Ομαλά και μέσα στο πλαίσιο που έθεσαν οι σεισμολόγοι, εξελίσσεται η μετασεισμική δραστηριότητα της δόνησης των 4,3 Ρίχτερ, που σημειώθηκε λίγο μετά τις 6 το απόγευμα της Πέμπτης μεταξύ Μαραθώνα και Ραφήνας κι έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της Αττικής.

Λίγα λεπτά μετά τη δόνηση, ο σεισμολόγος Ευθύμης Λέκκας μίλησε στο protothema.gr κι εμφανίστηκε εξ αρχής καθησυχαστικός για την εξέλιξη του φαινομένου. «Πρόκειται για γνωστό ρήγμα, στα βόρεια του Μαραθώνα. Ο σεισμός ήταν μεταξύ 4,2 και 4,4 Ρίχτερ, δεν είναι ιδιαίτερα ανησυχητικός. Μέχρι 10 χιλιόμετρα ήταν το ειστιακό του βάθος, δεν περιμένουμε κάποια δυσμενή εξέλιξη. Ωστόσο, πρέπει να παραμείνουμε σε επιφυλακή για μερικές ώρες και να παρακολούθησουμε τη μετασεισμική ακολουθία» ήταν το σχόλιο του κ. Λέκκα.

Στο ίδιο μήκος κύματος, κινήθηκε και ο καθηγητής σεισμολογίας Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ο οποίος, μιλώντας στον ANT1, είπε: «Είμαστε πολύ πιο ήσυχοι από τα πρώτα λεπτά, ακολούθησε μετασεισμός 3,2 Ρίχτερ και άλλοι με μικρότερα μεγέθη. Η περιοχή δεν έχει ιστορικό με μεγάλα μεγέθη, είναι ένα ρήγμα μικρών διαστάσεων μεταξύ Ραφήνας και Μαραθώνα. Θυμίζω πως στις 15 Ιανουαρίου 2018 είχε κάνει σεισμό στην ίδια περιοχή με το ίδιο μέγεθος».

Ο σεισμός πάντως, που σημειώθηκε στις 18:07 της Παρασκευής, με επίκεντρο στα 17 χιλιόμετρα Βόρεια της Ραφήνας και εστιακό βάθος στα 6,8 χιλιόμετρα, ανησύχησε αρχικά τους κατοίκους της περιοχής, με αρκετούς από αυτούς να βγαίνουν από τα σπίτια τους. Η δόνηση είχε σύντομη διάρκεια, ωστόσο ήταν αρκετά έντονη, χωρίς να γίνεται αναφορά για ζημιές.

Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με τις καταγραφές του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ακολούθησαν μικροί μετασεισμοί, έντασης 1,6 – 3,2 Ρίχτερ. Ο μεγαλύτερος εξ αυτών (3,2 Ρίχτερ), κατεγράφη στις 19:05 στα 12 χλμ ΒΒΔ της Ραφήνας και με εστιακό βάθος 5 χλμ, ενώ υπήρξαν και δονήσεις στα 2-2,2 Ρίχτερ, στις 18:36 και στις 19:09, με το ίδιο εστιακό βάθος (5 χλμ).

Ετικέτες

Διαβάστε επίσης