Ελλάδα

Συνάντηση Εργασίας της ΕΔΑ ΘΕΣΣ με την Ευρωβουλευτή Μ. Σπυράκη

Στα Γραφεία της ΕΔΑ ΘΕΣΣ στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε η Ευρωβουλευτής, Εισηγήτρια σε πολλαπλές νομοθετικές παρεμβάσεις για την ενέργεια και υποψήφια Βουλευτής ΝΔ. Α΄ Θεσσαλονίκης κα Μαρία Σπυράκη στο πλαίσιο της συνάντησης εργασίας που πραγματοποιήθηκε με τον Γενικό Διευθυντή κ. Λεωνίδα Μπακούρα και στελέχη της Εταιρείας. Στο επίκεντρο της ατζέντας τέθηκαν μεταξύ άλλων ζητήματα που αφορούν στον Κανονισμό Εκπομπών Μεθανίου της ΕΕ, την Ενεργειακή Απόδοση των κτιρίων, τα ανανεώσιμα αέρια και τη Βιωσιμότητα της Εταιρείας και των Υποδομών της.

 

 

Στη συζήτηση τέθηκαν ορισμένα βασικά σημεία που έρχονται ως επόμενα βήματα από την Ευρώπη και άπτονται του ενδιαφέροντος των Διαχειριστών.

Το πρώτο αφορά στον νέο Κανονισμό Εκπομπών Μεθανίου, που ως Εισηγήτρια (Rapporteur) της Ευρωπαϊκής Ένωσης η κα Σπυράκη έχει εργασθεί εκτενώς κατά το 2021 προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής στρατηγικής για το Μεθάνιο. Η στρατηγική που καταρτίσθηκε για πρώτη φορά, φέρει την υπογραφή της ίδιας και βασίζεται σε διακριτούς πυλώνες με προτεραιοποίηση όσον αφορά τη δυνατότητα εφαρμογής της νέας τεχνολογίας.

Ο πρώτος πυλώνας αφορά το κομμάτι της ενέργειας και των δικτύων. Σχετικά με το σύστημα Παρακολούθησης, Υποβολής Εκθέσεων και Επαλήθευσης εκπομπών (MRV) ο νέος κανονισμός θα πρέπει να στηρίζεται τόσο σε ένα σύστημα αναφοράς προερχόμενο από τα κράτη μέλη όσο κα στη συνύπαρξη με έναν Ανεξάρτητο φορέα Επαλήθευσης, ώστε και οι δύο μαζί να συνεργάζονται για τον έλεγχο και την παρακολούθηση των σχετικών αναφορών. Αυτό πρακτικά να δίνει τη δυνατότητα σχηματισμού μιας ευρύτερης εικόνας των διαρροών και στη συνέχεια να εφαρμόζονται στοχευμένες Επιθεωρήσεις ελέγχου και επιδιόρθωσης διαρροών, λαμβάνοντας υπόψιν τα ελάχιστα όρια για την εφαρμογή αυτών των υποχρεώσεων.

Ο δεύτερος πυλώνας αφορά στο χειρισμό των αναφορών και τον τρόπο δημιουργίας ενός κεντρικού ελέγχου σχετικά με την εικόνα των διαρροών που υπάρχει στο εσωτερικό και το εξωτερικό της ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, η κα Σπυράκη τόνισε ότι είναι εξίσου σημαντικό, τα κριτήρια ελέγχου και οι υποχρεώσεις να διέπουν και το εξωτερικό περιβάλλον, δηλαδή να εφαρμόζονται και κατά την εισαγωγή του φυσικού αερίου από τρίτες χώρες.

 

Υπό αυτό το πρίσμα  συμπλήρωσε ότι: «Στην προσπάθεια αντιμετώπισης των εκπομπών μεθανίου δε θα εξαιρεθεί κανένας κλάδος συμπεριλαμβανομένης της αγροτικής παραγωγής και της διαχείρισης απορριμμάτων.  Ωστόσο στην Ενέργεια μπορούν να αντιμετωπιστούν πιο εύκολα οι μεγάλης – κλίμακας διαρροές επί τη βάσει της αποδοτικής συνεργασίας των Διαχειριστών αλλά και της ωριμότητας της τεχνολογίας και των υποδομών».

 

Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής κ. Λεωνίδας Μπακούρας επεσήμανε την ανάγκη να τροποποιηθούν ορισμένες διατάξεις του Κανονισμού, όπως άλλωστε υποστηρίζει και ο φορέας Ευρωπαίων Διαχειριστών για τη βιωσιμότητα GD4S, ώστε η αποτελεσματική μείωση των εκπομπών μεθανίου να επιτευχθεί μέσα σε ένα πλαίσιο τεχνικών κανόνων και συνθηκών που είναι βιώσιμες τόσο για τους Διαχειριστές όσο και για τους καταναλωτές. Περαιτέρω θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι διαφοροποιήσεις για τους τομείς της αλυσίδας αξίας του αερίου δηλαδή για τα ανάντη, ενδιάμεσα και κατάντη συστήματα.

 

Ετικέτες

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης