Ελλάδα

Τα 9 μέτρα κατά της φοροδιαφυγής – Ποιους αφορούν, πώς θα εφαρμοστούν

Τα μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής παρουσιάζει αύριο στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης και εντός του Νοεμβρίου το σχέδιο νόμου θα πάρει το δρόμο για τη Βουλή.

 

 

Σε αυτό θα ενσωματωθούν και οι αλλαγές στο φορολογικό πλαίσιο των ελεύθερων επαγγελματιών με στόχο την αποκάλυψη των πραγματικών τους εισοδημάτων, δεδομένου ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, που υπολογίζεται περίπου στο 70-80%, δηλώνει εισοδήματα έως 10.900 ευρώ.

Επίσης, θα προστεθεί διάταξη η οποία θα καθορίζει χρηματική αμοιβή για όσους μέσω της εφαρμογής appodixi(έλεγχος γνησιότητας απόδειξης από κινητά) καταγγέλλουν φαινόμενα φοροδιαφυγής.

Τα μέτρα κατά φοροδιαφυγής που ενεργοποιούνται το 2024 προβλέπουν:

1. Υποχρεωτική εφαρμογή των ηλεκτρονικών τιμολογίων. Όπως αναφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες οι υπηρεσίες του ΥΠΕΘΟ και της ΑΑΔΕ έχουν ολοκληρώσει τον φάκελο που θα αποσταλεί στις Βρυξέλλες για την ηλεκτρονική τιμολόγηση. ζητώντας παρέκκλιση των κανονισμών της Ε.Ε., όπως ήδη έχουν πράξει Ιταλία και Πολωνία. Παράλληλα έχουν ξεκινήσει ενημερώσεις από την ΑΑΔΕ σε επιχειρήσεις για τα οφέλη της ηλεκτρονικής τιμολόγησης. Η Ηλεκτρονική Τιμολόγηση είναι η ανταλλαγή ψηφιακών παραστατικών μεταξύ δύο ή περισσοτέρων οντοτήτων που συμμετέχουν σε μια εμπορική συναλλαγή (επιχείρηση, Δημόσιο, φυσικό πρόσωπο). Τα παραστατικά αυτά δεν είναι μόνο τιμολόγια, αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν και άλλα «έγγραφα» όπως εντολές αγοράς, χρεωστικά/πιστωτικά σημειώματα, εμβάσματα, όρους πληρωμής κ.λπ.

Για την ηλεκτρονική τιμολόγηση οι επιχειρήσεις θα πρέπει να επιλέξουν τον πάροχο που επιθυμούν και ήδη 16 έχουν πιστοποιηθεί από την ΑΑΔΕ. Πάροχος θα γίνει και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και εφαρμοσθεί υποχρεωτικά στο σύνολο της αγοράς. Αυτό σημαίνει ότι η εφαρμογή timologio θα επεκταθεί προκειμένου να μπορούν και οι μικρές επιχειρήσεις να ενταχθούν στην ηλεκτρονική τιμολόγηση για πολύ μικρά έσοδα.

2. Καθολική εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων myDATA. Τα έσοδα που δηλώνονται δεν μπορεί να υπολείπονται από αυτά που προκύπτουν από την ηλεκτρονική πληροφόρηση (myDATA, ταμειακές – POS), ενώ ως τιμολόγια εξόδων θα προσμετρώνται για φορολογικούς σκοπούς μόνο όσα έχουν διαβιβαστεί ηλεκτρονικά στο myDATA.

3. Επέκταση υποχρέωσης κατοχής συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών (EFT/POS) στους υπόλοιπους κλάδους της λιανικής αγοράς που σήμερα δεν έχουν την υποχρέωση βάσει Κωδικού Δραστηριότητος (ΚΑΔ).

4. Εφαρμογή ψηφιακού δελτίου αποστολής με στόχο να γίνεται σε πραγματικό χρόνο (real time) η παρακολούθηση των διακινούμενων αγαθών.

5. Αύξηση του προστίμου χρήσης μετρητών άνω των 500 ευρώ, σε ποσό διπλάσιο της συναλλαγής.

6. Αποκλείονται οι παραβάτες λαθρεμπορίας από συνεργασία με όλες τις εταιρείες εμπορίας καυσίμων, με νομοθετική ρύθμιση με την οποία θεσμοθετείται η υποχρέωση λήψης μέτρων «δέουσας επιμέλειας» σε ολόκληρη εφοδιαστική αλυσίδα καυσίμων.

7. Υποχρεωτικά ηλεκτρονικές πληρωμές στις αγοραπωλησίες ακινήτων. Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ, από τον Μάρτιο του 2021 έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 84.000 μεταβιβάσεις ακινήτων οι οποίες εν όλω ή εν μέρει έχουν γίνει με μετρητά δηλαδή εκτός τραπεζικού συστήματος. Συγκεκριμένα έχουν γίνει 42.613 μεταβιβάσεις ακινήτων αποκλειστικά με μετρητά συνολικής αξίας 462,49 εκατ. ευρώ και 41.741 μεταβιβάσεις συνολικής αξίας 2,98 δισ. ευρώ με τμήμα του ποσού να έχει καταβληθεί με μετρητά.

8. Πληρωμή της πλειονότητας των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων (επιδόματα τέκνων, επίδομα γέννησης, επιδόματα ανεργίας) μέσω χρεωστικών καρτών.

9. Επιβάλλεται από 01/01/2024, ΦΠΑ και τέλος διαμονής στο εισόδημα από βραχυχρόνια μίσθωση τριών ή περισσότερων ακινήτων τύπου Airbnb. Το τέλος διαμονής θα επιβληθεί στο σύνολο των ακινήτων τύπου Airbnb.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης