Ελλάδα Ροή

AstraZeneca. Τι αλλάζει με το εμβόλιο

Τη συνέχιση των εμβολιασμών σύμφωνα με το πρόγραμμα, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολισμών, Μαρία Θεοδωρίδου, που συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα, μετά την εμφάνιση θρομβοεμβολικών επεισοδίων για το εμβόλιο της AstraZeneca.

Ειδικότερα, τόνισε ότι έχουν καταγραφεί πέντε περιστατικά θρομβώσεων μετά από εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca. Όπως είπε, πρόκειται για τέσσερις γυναίκες και έναν άνδρα 35 ετών. Πρόσθεσε ότι ένας ασθενής ανάρρωσε, τρεις νοσηλεύονται, ενώ μια γυναίκα κατέληξε.

Η κ. Θεοδωρίδου τόνισε ότι συνεχίζεται ο εμβολιασμός και δεν αλλάζουν τα ηλικιακά όρια.

«Συγκριτικά, 62 γυναίκες 30-49 ετών νοσηλεύθηκαν το τελευταίο δίμηνο. Σύμφωνα με τα παραπάνω, η Επιτροπή κρίνει ότι το όφελος του εμβολιασμού υπερτερεί του κινδύνου για θρομβώσεις. Λαμβάνοντας υπόψιν τα επιδημιολογικά δεδομένα και την τρέχουσα διασπορά, συστήνεται η συνέχιση του εμβολιασμού με το ισχύον πρόγραμμα», υπογράμμισε.

Πρόσθεσε ότι ο κίνδυνος για περιστατικά ΤΤS είναι μεγαλύτερος σε γυναίκες ηλικίας κάτω των 50 ετών, ωστόσο «το όφελος του εμβολίου είναι μεγαλύτερο του κινδύνου».

«Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος σε γυναίκες κάτω των 50 και τα εμβόλια MRNA είναι διαθέσιμα σε άτομα όλων των ηλικιών. Σε ό, τι αφορά τη δεύτερη δόση, συστήνεται η συνέχιση του εμβολιασμού με το ίδιο εμβόλιο, καθώς η πιθανότητα εμφάνισης θρόμβωσης μετά τη δεύτερη δόση είναι εξαιρετικά μικρή», πρόσθεσε.

Συμπλήρωσε δε ότι και τα 4 εμβόλια είπε είναι διαθέσιμα για όλους.

Ανέφερε επίσης ότι στον ΕΟΦ έχουν κατατεθεί περίπου 1.500 κίτρινες κάρτες, αλλά σημείωσε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια στον τομέα της φαρμακοεπαγρύπνησης.

emvolio-astrazeneca-den-allazoyn-ta-ilikiaka-oria0

Ανοίγει η πλατφόρμα για τους 30-34

Ανοίγει το Σάββατο 29 Μαΐου η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια (Pfizer/BioNTech, Moderna, Johnson & Johnson και AstraZeneca) και για την ηλικιακή ομάδα 30- 34, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, σημειώνοντας ότι σήμερα άνοιξε η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 35-39 και μέχρι το μεσημέρι είχαν κλειστεί 102.000 ραντεβού.

Όπως γνωστοποίησε ο υπουργός σήμερα θα ξεπεραστούν οι 5.2 εκατ. εμβολιασμοί.

Ο κ. Κικίλιας μίλησε για βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας, καθώς ο 7ήμερος μέσος όρος είναι 1.775 επιβεβαιωμένα κρούσματα καθημερινά.

Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 37 έτη, ενώ για τρίτη εβδομάδα συνεχίζεται η αύξηση κρουσμάτων σε νεαρότερες ηλικίες. Τα ενεργά κρούσματα είναι 16.838, υποχωρώντας σημαντικά σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Διαβάστε επίσης