Ελλάδα Ροή

Sputnik V: Συζητήσεις για παραγωγή του ρωσικού εμβολίου στην Ελλάδα

Στο επίκεντρο του ελληνικού ενδιαφέροντος φαίνεται να βρίσκεται μια ενδεχόμενη παραγωγή του ρωσικού εμβολίου, Sputnik V στη χώρα μας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα».
Όπως αναφέρεται, έχουν ήδη αρχίσει οι πρώτες επαφές με ξένες φαρμακοβιομηχανίες, ωστόσο μεγάλο εμπόδιο αποτελεί το κόστος της παραγωγής το οποίο μπορεί να κυμανθεί από 100 έως 200 εκατομμύρια ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε συζήτηση βρίσκεται και μια ενδεχόμενη απόκτηση της πατέντας του εμβολίου της Moderna εκτός του ρωσικού εμβολίου. Σύμφωνα με το δημοσίευμα βασικό ζήτημα αποτελεί η απορρόφηση του προϊόντος ενώ σε κάθε περίπτωση αν ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις, το εργοστάσιο θα είναι έτοιμο μετά από 18 μήνες. Σημειώνεται πως το Sputnik V έχει εγκριθεί επί του παρόντος σε τουλάχιστον 55 χώρες ανά τον κόσμο και είναι το δεύτερο πιο δημοφιλές εμβόλιο στον πλανήτη , όσον αφορά στο πόσες χώρες το έχουν επιλέξει. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Lancet, το ρωσικό εμβόλιο έχει αποτελεσματικότητα της τάξης του 91,6%.
Σε πρόσφατη δημοσκόπηση της ALCO η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 12 έως τις 17 Mαρτίου 2021 , στην ερώτηση «Πιστεύετε ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να αγοράσει εμβόλια και από Ρωσία και Κίνα, κάνοντας διμερείς συμφωνίες όπως άλλες ευρωπαϊκές χώρες;» το 67% των ερωτηθέντων απάντησε «ναι», δηλαδή οι δύο στους τρεις.

Ετικέτες

Διαβάστε επίσης
NEWSLETTER

Ενημερωθείτε πρώτοι για τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορτάζ και παρασκήνιο