Επιχειρείν

ΜΑΤΗΣ. Ο παλαιότερος χαλβάς στην Ελλάδα, από το 1898 έως σήμερα

Το ξέρατε ότι το παλαιότερο χαλβαδοποιείο στην Ελλάδα με συνεχή παρουσία είναι από τα Τρίκαλα; Ο χαλβάς Μάτης παράχθηκε για πρώτη φορά το 1898 και 123 μετά συνεχίζει και μας γλυκαίνει με τις πιο αυθεντικές συνταγές.

Ας δούμε χρονολογικά τους σημαντικότερους σταθμούς στην ιστορία μιας εκ των σημαντικότερων επιχειρήσεων των Τρικαλων:

1885

Ο Αθανάσιος Μάτης, μαζί με συντοπίτες του από τον Αμάραντο Τρικάλων, πηγαίνει στο Αϊβαλί της Μικράς Ασίας σε αναζήτηση καλύτερης τύχης. Βρίσκει δουλειά σε χαλβαδοποιείο, όπου μαθαίνει τα μυστικά της παραγωγής χαλβά.

1898

Επιστρέφει στα Τρίκαλα και ανοίγει ένα παντοπωλείο στο κέντρο της πόλης. Παράλληλα, αρχίζει και παρασκευάζει μικρές ποσότητες χαλβά σε ένα υποτυπώδες εργαστήριο σε παρακείμενο χώρο του παντοπωλείου, τον οποίο και πουλάει στο μαγαζί του.

1929

Το χαλβαδοποιείο εκσυγχρονίζεται και αγοράζεται ο πρώτος λέβητας ατμού. Η παραγωγή αυξάνεται και το προϊόν αρχίζει και πωλείται και εκτός Τρικάλων.

1963

Γίνεται η πρώτη εξαγωγική πώληση στην Αυστραλία.

1972

Η επιχείρηση μεταφέρεται εκτός κέντρου πόλης σε σύγχρονες εγκαταστάσεις.

2002

Κατασκευάζεται καινούργια πτέρυγα 3.500 τ.μ. με σύγχρονα ψυγεία και νέους αποθηκευτικούς χώρους.

Σήμερα

Η επιχείρηση έχει φτάσει στην 4η γενιά της οικογένειας. Ο χαλβάς βρίσκεται στα ράφια των σούπερ μάρκετ και παντοπωλείων όλης της Ελλάδας και εξάγεται σε 11 χώρες: Αυστραλία, ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Μ. Βρετανία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Πολωνία, Μάλτα και Ιορδανία

Διαβάστε επίσης
NEWSLETTER

Ενημερωθείτε πρώτοι για τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορτάζ και παρασκήνιο