Επιχειρείν

Πόλος έλξης στρατηγικών επενδύσεων η Θεσσαλία

Οι προοπτικές ανάπτυξης που καλλιεργούνται στη Θεσσαλία και η στρατηγική συμβολή της ΕΔΑ ΘΕΣΣ τέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης μεταξύ του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κ. Κωνσταντίνου Αγοραστού, του Γενικού Διευθυντή της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, κ. Λεωνίδα Μπακούρα κα της Διευθύντριας Ανάπτυξης της Αγοράς Φυσικού Αερίου Θεσσαλίας, κας Ευθυμίας Καλογήρου.

 

 

Με αυστηρό προγραμματισμό και συνέπεια στις δεσμεύσεις της, η ΕΔΑ ΘΕΣΣ ολοκλήρωσε τον επενδυτικό της σχεδιασμό για τη Θεσσαλία ύψους 14,2 εκ. € και τροφοδότησε όλες τις νέες περιοχές, σύμφωνα με το Εγκεκριμένο Πρόγραμμα Ανάπτυξης για το 2021. Η Εταιρεία συνεχίζει τις επενδύσεις στην κατασκευή υποδομών υψηλών προδιαγραφών, θέτοντας ως προτεραιότητα την ασφαλή και αδιάλειπτη λειτουργία του δικτύου διανομής σε όλες τις συνθήκες, πάντοτε συμμορφούμενη με το Νομικό, Ρυθμιστικό και Κανονιστικό Πλαίσιο και με σεβασμό στις Άδειες της.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας αποτελεί πόλο έλξης μεγάλου επενδυτικού ενδιαφέροντος όσον αφορά τη βιομηχανική και παραγωγική δραστηριότητα. Γεγονός στο οποίο συμβάλει καθοριστικά η στοχευμένη αναπτυξιακή στρατηγική της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, που έχει οδηγήσει στη μεγιστοποίηση της διείσδυσης του φυσικού αερίου, ξεπερνώντας το 66% του πληθυσμού και βιομηχανική κατανάλωση που για το 2021 ανήλθε σε 70,7 εκατ. κ.μ. Φυσικού Αερίου παρουσιάζοντας αύξηση 24,7% σε σχέση με το 2020.

Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή, κ. Μπακούρα, η παρουσία του φυσικού αερίου εδώ και 21 χρόνια στη Θεσσαλία, προσέφερε αυξημένη ενεργειακή αποδοτικότητα για όλους τους καταναλωτές και σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη. Ταυτόχρονα συνέβαλε στην εξοικονόμηση πόρων με αποτέλεσμα τη δημιουργία ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων για τον παραγωγικό τομέα και κινήτρων για την υλοποίηση νέων επενδύσεων.

Αναφορικά με τις τρέχουσες ενεργειακές εξελίξεις, ο κ. Μπακούρας δήλωσε: «Βρισκόμαστε εν μέσω μιας εκτεταμένης υγειονομικής κρίσης αλλά και σφοδρών ανατιμήσεων που διαδραματίζονται στην χονδρεμπορική αγορά του φυσικού αερίου. Ωστόσο, εντός του πρώτου τριμήνου του 2022, αναμένεται σταδιακή αποκλιμάκωση των τιμών, καθώς πρόθεση της Ε.Ε. είναι να συμπεριλάβει τις δραστηριότητες φυσικού αερίου στον Κανονισμό Ταξινόμησης, αναγνωρίζοντας τον μεταβατικό χαρακτήρα του φυσικού αερίου και τις επενδύσεις στις ανάλογες υποδομές ως περιβαλλοντικά βιώσιμες. Προκειμένου να επιτευχθεί κλιματική ουδετερότητα, είναι ζωτικής σημασίας να υποστηριχθούν όλες οι μορφές «πράσινης» ενέργειας και να αξιοποιηθούν πλήρως όλες οι διαθέσιμες υποδομές. Πιστεύουμε ότι η ταξινόμηση μπορεί να υποστηρίξει μια δίκαιη ενεργειακή μετάβαση προς μια οικονομία μηδενικών εκπομπών άνθρακα».

Εξέχον θέμα της συνάντησης αποτέλεσε η πορεία του Προγράμματος «Αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου με συστήματα φυσικού αερίου σε κατοικίες στην Περιφέρεια Θεσσαλίας», στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της επιτελικής δομής ΕΣΠΑ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με φορέα υποδοχής, ελέγχου αιτήσεων, πιστοποίησης και καταβολής της χρηματοδότησης την ΕΔΑ ΘΕΣΣ.

Στο πλαίσιο αυτό η Διευθύντρια Ανάπτυξης της Αγοράς Φυσικού Αερίου Θεσσαλίας, κα Καλογήρου τόνισε ότι «το Πρόγραμμα Επιχορήγησης ξεκίνησε με μεγάλη επιτυχία εντός του 2021 και αναμένεται μέχρι τις 20 Ιανουαρίου να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση με την καταβολή χρηματοδότησης στους δικαιούχους ύψους 600.000 €. Μέχρι το τέλος του 2022 θα εκταμιευθεί το σύνολο του ποσού των 6 εκ. €, όπου θα επωφεληθούν περίπου 2.500 – 3.000 οικογένειες της Περιφέρειας».

Ολοκληρώνοντας, η κα Καλογήρου ενημέρωσε για τις νέες περιοχές που επεκτείνεται το δίκτυο διανομής στο πρώτο εξάμηνο του 2022, τη Φαρκαδόνα του Δήμου Φαρκαδόνας και τη Φαλάνη του Δήμου Λαρισαίων.  Οι καταναλωτές όχι μόνο των νέων- προς τροφοδότηση περιοχών αλλά και των περιοχών με υφιστάμενο δίκτυο φυσικού αερίου έχουν τη δυνατότητα να συμβληθούν με την ΕΔΑ ΘΕΣΣ δωρεάν, καθώς παρέχεται 100% έκπτωση στα τέλη σύνδεσης έως 30.06.2022.

Διαβάστε επίσης