Επιχειρείν Ροή

Filoxenia. Πήγαμε στο βραβευμένο εστιατόριο των Τρικαλινών, στην Ολλανδία (φώτο)

Η οικογένεια Μπαμπατσιά που έμαθε τους Ευρωπαίους να τρώνε… γεμιστά και τραχανά, μας ξενάγησε στους χώρους του εστιατορίου της.

Η οικογένεια Μπαμπατσιά, από τη Μεγάρχη Τρικάλων, μεγαλουργεί και εξελίσσει την Ελληνική κουζίνα στο εξωτερικό. Πιστή στην ποιότητα και στις βασικές αρχές της παράδοσής μας αποφάσισε να πάρει ένα… ρίσκο. Να ξεφύγει από τα τετριμμένα που γνώριζαν όλοι στο εξωτερικό (μουσακά, γύρο κλπ.) και να φέρει την πραγματική Ελληνική κουζίνα στο… πιάτο των Ευρωπαίων. Δυσκολεύτηκε, ξόδεψε χρόνο και χρήμα, μα δικαιώθηκε.

Πλέον στο Filoxenia στην μικρή πόλη του Zandvoort που βρέχεται από τη Βόρεια Θάλασσα και απέχει μόλις 20΄ από το Άμστερνταμ συρρέουν άνθρωποι… απ’ όλη την κεντρική Ευρώπη για να γευτούν γεύσεις αληθινές, Ελληνικές. Τι περιλαμβάνει το μενού; Ό,τι τρώμε σπίτι μας καθημερινά. Από γεμιστά και κριθαράκι, μέχρι φασολάδα, λαχανόπιτα και τραχανά.

Μαγειρεύονται όλα με υλικά που η οικογένεια προμηθεύεται αυστηρά από τα Τρίκαλα (το 90%), καθώς επιμένει στις γεύσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι επιλέγει ακόμη και ρίγανη που μαζεύουν συγγενείς και φίλοι, πίσω στην πατρίδα, από τις πλαγιές του Κόζιακα. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι αναδείχθηκε κορυφαίο εστιατόριο της Ολλανδίας και κερδίζει συνεχώς διακρίσεις.

Στο Filoxenia δουλεύει όλη η οικογένεια Μπαμπατσιά. Ο πάτερ φαμίλιας Γιώργος ειδικεύεται στα κρεατικά, η γυναίκα του Θοδώρα σε πίτες και μαγειρευτά, ο Κώστας, η σύζυγός του Λιάνα και η μεγάλη τους κόρη Ζωή στο… σέρβις, όπως και ο αδελφός του, λίαν αγαπητός και γνωστός dj των Τρικάλων, Αποστόλης. Αξίζουν…

Διαβάστε επίσης